A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Szindbád és társai

2008.07.02. 13:07 :: eMBé

Krúdy Gyula nem véletlenül került épp most a képbe. Kovács Ákos áprilisban jelentette meg a tíz Krúdy-novellából összeállított hangoskönyvét dupla CD-n. A kiadvány kapcsán adott interjúiban több alkalommal is elmondta, hogy az ő személyes Krúdy élménye Huszárik Zoltán 1972-es Szindbád c. filmjére vezethető vissza: nagy hatással volt rá akkor a film, és azóta folyamatosan olvassa Krúdy igen terjedelmes életművét. Maga a hangoskönyv ötlete közel tíz éve érlelődött benne, és most jött el az ideje, hogy meg is csinálja.

Lényegében ez a mozzanat keltette fel az érdeklődésemet Krúdy iránt. A problémám csak az volt, hogy a Kalligramm Kiadó életmű sorozatán kívül kereskedelmi forgalomban nemigen lelhető fel egy-egy önálló Krúdy-regény. Túl nagy fába nem szerettem volna vágni a fejszémet, így jobb híján az Európa Diákkönyvtár gondozásában megjelent antológiát választottam kezdetként. Hogy mégis legyen valamiféle elképzelésem Krúdy világáról, úgy döntöttem, hogy felvezetésként megnézem Huszárik munkáját. Így a bejegyzés alcíme lehetne akár az is, hogy "... avagy Huszárik-film után, Krúdy-hangoskönyv előtt". Ákos dupla CD-jét ugyanis a novellák elolvasása utánra akartam időzíteni.

De hogy magáról a kötetről is essék szó: úgy érzem, jól döntöttem, amikor az elolvasása előtt megnéztem a filmet, mivel az alapvetően meghatározta a Szindbád-novellák hangulatát. Szinte biztos vagyok benne, hogy ha minden előzmény nélkül belevágok a novellákba, messze nem azt a hangulatvilágot olvasom ki belőlük, amit Krúdy meg akart jeleníteni bennük. A könyv olvasása közben gondolkodtam is azon, hogy ez mire vezethető vissza, de jobb híján csak arra jutottam, hogy a mai fiatalok világképe lehet az ok. Nyilván teljesen mást jelentett egy tizenévesnek egy Krúdy- vagy egy Jókai-könyv elolvasása az 1970-es években és egészen mást közel negyven évvel később, jóval az ezredforduló után.

Szindbádra nem szeretnék külön kitérni, mert amit leírnék róla - hogy a magyar irodalom egyik legsajátosabb karaktere, akinek helyébe a férfiak igen könnyen bele tudják képzelni magukat, stb... - azt mások nálamnál sokkal találóbban ezerszer leírták már. A most elovasott novellák felvezetőnek, kóstolónak pont jók voltak, de Krúdy világát tanulnom kell még, hozzá kell szoknom a nyelvezetéhez. Szép lassan, alakulni fog ez is: elvégre az ezer mérföldes út is a legelső lépéssel kezdődik. Remélem, jó sokan járjuk majd ezt az utat be!

Szólj hozzá!

Címkék: magyar szépirodalom krúdy gyula

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr61549500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása