A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

A Setét Torony VII. - A Setét Torony

2008.10.27. 13:21 :: eMBé

Ezen sorok írásakor nincs tíz perce, hogy befejeztem, és letettem az utolsó kötetet. Gondoltam, az a legcélszerűbb, ha rögtön megcsinálom a blogbejegyzést is, nem hagyva időt magamnak arra, hogy átrágjam mindazt, amit a hetedik könyvben - és annak is a legvégén - olvastam. Reményeim szerint ezek az "emésztetlen" friss élmények inkább tükröznek valós véleményt a történetről annál, mintha aludnék rá pár napot, és utólag fejteném ki az álláspontomat.

Azt már korábban eldöntöttem, hogy A Setét Torony-ciklus utolsó bejegyzésében nem fogok a hetedik kötet eseményeiről, konkrét tartalmáról írni, sokkal inkább egyfajta összegzés lenne a történettel kapcsolatos tapasztalataimól. A lenti bejegyzésekben így is elég puskaport ellőttem már azon olvasók előtt, akik majd csak a jövőben állnának neki King fő művének. És ha már itt tartunk: tényleg  fő műnek tekinthető ez a hatalmas terjeledmű mese? Azt gondolom, igen, mert olyan szinten futnak össze benne a szálak az egyéb köteteiből, hogy ez egyfajta kerete mindannak, amivel eddig foglalkozott. Nem a legjobb munkája (számomra legalábbis biztos nem az), de hogy ez írói pályájának alfája és omegája, az biztos.

King többször megpendítette annak a lehetőségét, hogy A Setét Torony végeztével visszavonul, mivel ezzel a munkával mintegy beteljesedettnek érzi mindazt, amiért elkezdett írni évtizedekkel ezelőtt. Mint tudjuk - sajnos vagy szerencsére, ki-ki döntse el - nem tette le a lantot, de a történetfolyamot végigolvasva nem csodálkozom, hogy a vége felé járva úgy érezhette, hogy Rolandhoz hasonlóan ő is elérte célját. (Persze a Harcoshoz történő hasonlítás nem épp pontos, hiszen az ő története "kissé másképp" végződik, amíg a Szóharcos egyszerűen csak folytatta munkáját újabb és újabb történeteket írva.)

Mindenesetre negyven kiolvasott kötet után is tanulságos volt újabb aspektusból megismerni Kinget (a munkához való hozzáállását, a Toronyhoz kapcsolódó regényeinek elő- vagy éppen utóéletét), és ennek kapcsán hadd adjak egy jó tanácsot azoknak, akik netán pont ezen sorok után feszülnének neki A Setét Torony történeteinek. Ha nem olvasták el azokat a King-regényeket, amelyekhez ezer szállal kötődnek Rolandék világához (Végítélet, Borzalmak városa, Atlantisz gyermekei, Nem jön szememre álom, Az írásról, stb...) akkor ne kezdjenek bele ebbe!

A július közepén elkezdett 4500 oldalas történetfolyamnak bő három hónap után ma értem a végére. Izgalmakban és drámai fordulatokban egyaránt gazdag utazás volt. És hogy hol ért véget? Nos... Ez az ami egyes begyöpesedett agyú Torony-rajongóknál tuti kiverte a biztosítékot, és igazából nem is tudom hibáztatni őket érte. De nyugi, nálam nem ez történt! Én nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek!

Hosszú napokat és kellemes éjaszkákat!

Szólj hozzá!

Címkék: külföldi sorozat fantasy stephen king ponyva europa kiado

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr31734278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása