A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Harry Potter és a Félvér Herceg

2009.09.15. 18:59 :: eMBé

A hét közül a legjobb! Annak ellenére az, hogy az előzőektől eltérően ez az egyetlen regény, amely  nincs valamilyen konkrét ügy, rejtély köré építve. Inkább több, de kevésbé meghatározó szál fut ebben a történetben; olyan szálak, melyek igazából csak a hetedik kötetben érnek össze. Magyarul a Harry Potter és a Félvér Herceg inkább az utolsó könyv, a nagy összecsapás felvezetője, semmint önnálló történet.

Hogy akkor mégis mitől tetszett enyire? Elsősorban attól, hogy ebben végre nem csak egyszerű szereplők, hanem igazi karaterek is voltak! Nem csak egy eseménysort vitt végig Rowling, hanem emberi történekről, emberi kapcsolatokról mesélt benne. Ebből következően komoly jellemfejlődés is tapasztalható volt néhányuk esetében. Ezek az elemek az előző történetekben érzésem szerint csak elvétve jelentek meg, és pont emiatt már nagyon-nagyon hiányoztak!

Bár az előző kötetben Pitonra minden addiginál nagyobb figyelem fordult, valahogy mégis úgy érzem, hogy az igen csak ellentmondásos viselkedése miatt ez a regény szólt igazán róla. Az írónő sokszor nyilatkozta a mardekáros tanárról, hogy az olvasói visszajelzések alapján ő az egyik legkedveltebb karakter a történetben - és a magam részéről ezt csak megerősíteni tudom. Korábban már írtam, hogy számomra Sirius Black és Perselus Piton volt az a két személy a regényfolyamban, akiket különösen megszerettem. Valószínűleg azért, mert mindkettejüknek nem egyszerűen "múltjuk" van, hanem "tragédiájuk" is. Sokkal emberibb mindkettő, mint bármelyik más figura, aki Harry életébe csöppent a hét év alatt.

Az sem mellékes, hogy ez a kötet mutatja be Voldemort múltját, illetve világít rá bizonyos személyiségjegyeire. Mindezt Harry Dumbledore "emlékei" segítségével térképezi fel, így Voldemort kiismerésével kettejük szövetsége még szorosabbá válik. Ne hagyjuk ki a sorból Draco Malfoy-t se; már csak azért sem, mert nagyon fontos feladat jut osztályrészül neki ebben a könyvben, és - hatalmas piros pont! - a filmadaptációban az ezzel járó lelki gyötrődést Tom Felton zseniálisan adta vissza!

Most arra nem térek ki külön, hogy a serülő koruk kellős közepén járó szereplők közti szerelmi szálak hogyan alakulgattak, mert ezek inkább csak amolyan "díszítőelemek" a történetben, de mindenképpen pozitívum, hogy Rowling ezeket is belecsempészte a kötet(ek)be, hiszen mégis csak színesítik az(oka)t.

Hallottam olyan - pusztán a film változaton alapuló - véleményt, hogy "hát ez lényegében nem szólt semmiről sem". Kétség kívül ennek is van alapja, ezzel kezdtem ugyanis a bejegyzést, de az eseménydús történet hiányát szerintem nagyon jól ellensúlyozta az,  hogy ez alkalommal sokkal inkább megismerhettük az egyes karaktereket, mint eddig bármikor. Viszont ezt tényleg csak a könyv tudja jól érzékeltetni, egy film aligha. Már csak ezért is érdemes olvasni...

Szólj hozzá!

Címkék: külföldi sorozat fantasy j. k. rowling

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr781384571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása