A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

A coloradoi kölyök

2010.07.21. 21:04 :: eMBé

Rögtön azután, hogy megszületett az Orwell-könyvről szóló előző bejegyzés, közel két napra elszállt a netem: elszakadtam a civilizált világtól, visszatért a sötét középkor. Ez valami égi jel - gondoltam -, itt az ideje, hogy egy hónapos csúszás után végre elkezdjem a nyárra tervezett Márai-sorozatomat. Amint már a fenti címből is kiderült: hát ez nem jött össze. Egyelőre nem akartam elkötelezni magam a heteket igénybe vevő Garrenek-ciklus mellett, inkább valami lazább olvasmány kellett a pillanatnyi mélabús hangulatom tüneti kezeléséhez.

Kingen legutóbb eléggé kiakadtam, úgy hogy gondoltam, adok neki egy újabb esélyt: A coloradoi kölyök egyébként is vagy másfél éve pihen már a polcomon, várva a megfelelő alkalomra - hát most ez is eljött. Amióta megvettem, előítéleteim és fenntartásaim voltak a "kötettel" kapcsolatban: ez ugyanis egy 165 oldalas füzetecske, nem könyv. Ami önmagában nem gond, de a kiadónál úgy gondolták, ha már a terjedelme nem lett nagy, legalább az ára legyen az. Nagyker áron 1900-at kérnek érte, én a Bookline-on az ilyen-olyan kedvezményeimmel letornáztam ezt 1500-ra. Mielőtt még össze-vissza dobálóznék itt a számokkal és a százalékokkal, hadd zárjam rövidre ezt a gondolatmenetet: a majd' kétezer forintos könyvesbolti ár annak ismeretében pofátlanul sok egy 165 oldalas könyvért, hogy a Csontkollekció c. novellásgyűjteményének csak a nyitó története - A köd, amelyből nem rég kiváló filmadaptációt készítettek! - bő kétszáz oldal.

Szóval fenntartásaim voltak a művel kapcsolatban, de ezek gyorsan eloszlottak: oldalról oldalra haladva egy remek kis krimi története bontakozott ki! A szerző az egyik legegyszerűbb eszközt választotta a története tolmácsolásához: két öregúr elmesél egy negyed századdal ezelőtti rejtélyes esetet, az ifjú újságíró lány pedig hallgatja őket. Ez az egyik legprimitívebb írói eszköz, amióta világ a világ, de ebben az esetben olyan elképesztően jól működött, hogy néha úgy éreztem, mintha ott ülnék köztük, és én is őket hallgatnám. Jól ütemezett tempó, fokozatosan adagolt feszültség, mesteri érzelmi hullámoztatás! Szívesen olvastam volna tovább is!

A korábbi King-kötetek közül az okosok a Dolores-t definiálják krimiként, de azt A coloradoi kölyök simán lemossa - egyszerűen jobb, és kész - még ha nem is a klasszikus értelemben vett krimik megoldásával zárul a történet. Minden erénye mellett, anyagilag nyilván nem a legjobb befektetés még így sem, szóval ha csak valaki nem gyűjtő, annak inkább azt tanácsolom, hogy kérje kölcsön egy hozzám hasonló naiv olvasótól, aki korábban kiadott már érte egy kisebb vagyont - de akár így dönt, akár úgy, mindenképpen olvassa el! Egy délutános kis irományról van szó, ám azt a délutánt biztos kellemes kikapcsolódássá varázsolja.

3 komment

Címkék: külföldi krimi stephen king europa kiado

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr952167189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attila1 (törölt) 2010.07.22. 00:22:32

"minden erénye mellett, anyagilag nyilván nem a legjobb befektetés"

az most komoly, hogy egy bölcsész kilóra méri az irodalmat?
Egyébként Kinget úgyis eredetiben érdemes olvasni. Jó eséllyel még olcsóbb is.

a Danse Macabre írás kapcsán is volt pár furcsa dolog. Így rácsodálkozni olyanokra, mint a Testrablók inváziója, Richard Mathson vagy a Bradbury regény. Hát... Nagyon nem vagy otthon a témában, ha még ez is ismeretlen.
A Coloradoi kölyökhöz sajnos nem tudok hozzászólni, mert egyike a nagyon kis számú King regényeknek, amit nem olvastam. Mondjuk ez a narrációs forma nyomokban már az AZ című regényben is feltűnt. Egyik nagy baja Kingnek, hogy negyven év alatt semmi újat nem talált ki. Csak az évek múlásával merengőbb és lassúbb lett. (Lisey's story, Duma Key). Bár ezek elég jók, ha nem várja valaki a korai könyvek lendületét.

Az, hogy mi jelenik meg külön kötetben és mi másokkal együtt, az valami rejtélyes üzleti számítás eredménye. A Four past midnight-ban is a négy írásból három regény terjedelmű, mindegyik hosszabb, mint a Coloradói kölyök, és tudtommal mégsem jelentek meg külön.

zakkantanett 2010.07.22. 23:59:47

Tudom, hogy nem igazán szoktam kommentálni (pedig olvastam már egy ideje ^^ ) de most van egy meglepetésem. Ha gondolod akkor kapcsolódj be te is a könyves játékba:

zakkantolvas.blogspot.com/2010/07/thank-you-so-much.html
süti beállítások módosítása