A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Sértődöttek. A hang - A Garrenek műve IV.

2010.08.18. 15:05 :: eMBé

Az ötrészes sorozat legrövidebb kötete volt ez a maga kemény 220 oldalával, mégis két hétig tartott, mire átrágtam magam rajta. Utólag végiggondolva, talán önmagában nem is ezzel volt gond, hanem az előző három könyv volt annyira tömény, hogy a mostanival már csak ilyen nyögvenyelősen tudtam haladni. A korábbiak egyszerűen kifárasztottak.

Pedig szinte minden körülmény adott volt: az előző kötetekhez képest ennek a története időben és térben sokkal megfoghatóbb, konkrétabb környezetben játszódott. Kevésbé volt hosszas és elvont gondolatmenetekkel átszőve, az egyes szám első személyben végigvitt narrátori módszer miatt közvetlenebb volt a stílusa is. Ráadásul az összes fórumon szinte csak pozitív értékeléseket olvastam a műről, melynek különös "kettős címére" a regény elolvasása után sem sikerült rájönnöm. Azt értem, hogy mit fed a "sértődöttek" és mit "a hang", csak ez a két szó egymás után - mégis egymástól elválasztva - azt a hatást kelti, mintha egyetlen kötet két külön elbeszélést tartalmazna. Pedig nem: ez egyetlen regény.

A második világháborút megelőző időszak hangulatát mutatja be néhány férfi beszélgetésein keresztül. A témát milliónyian feldolgozták már számos irodalmi műben - elég, ha csak Remarque-ra gondolunk -, Márai regénye azonban attól egyedi, hogy nem a háború, a diktatúra, az áldozatok vagy a világégés okozta lelki sokk oldaláról közelíti meg ezt az időszakot, hanem az emberi civilizációnak azokat az ezeréves értékeit állítja a középpontba, amelyek az események előrehaladtával szerinte egytől egyig veszélybe kerülnek. Elkezdődött - írja Márai az utolsó oldalakon - az eseményeknek egy új láncolata, amely egyben a humanizmus, a művészet és a szerelem végét is jelenti. A Sértődöttek. A hang befejezése izgalmas ötödik részt ígér, mellyel végleg lezárul a Garrenek-ciklus.

Összegezve: valami azért mégis csak hiányzott. Nem is a könyvből, hanem inkább belőlem, az olvasóból. Nem tudom, másnak voltak-e már hasonló olvasmányélményei, de velem előfordult pár alkalommal - így most is -, hogy egyszerűen nem voltam jó passzban ahhoz a bizonyos könyvhöz, amit éppen olvastam. Nem arról van szó, hogy nem tudtam ráhangolódni a kötetre, mert ez silányabb irodalmi munkáknál szinte mindig előfordul. Hanem azt éreztem, hogy ha más életszakaszban, más körülmények közt került volna a kezembe, akkor sokkal többet adott volna a regény - mert ez igenis egy jó történet! Ez alkalommal az olvasás alanyával "volt a gond", nem a tárgyával.

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat magyar márai szépirodalom helikon kiado

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr722230768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása