A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Az Olvasás 7 Hete - II. hét

2011.07.13. 09:47 :: eMBé

Nem hiszem, hogy a Könyvtár vagy könyvvásárlás? dilemmában szükség volna bármelyik mellett is lándzsát törni. Nálam a kettő jól kiegészíti egymást: amolyan ciklikus jelleggel van hogy hetekig, hónapokig járok könyvtárba, mert magával ragad a hely hangulata, a régi kötetek illata. Majd a látóterembe kerül egy-egy kötet, amit mindenképpen meg akarok venni, ezek mellé aztán rendre beférkőzik még néhány, így végül hirtelen felindulásból általában 12-13.000 forintot is elköltök egy vásárlás alkalmával könyvekre.

A könyvtárba járás felér egyfajta beavatottság érzésével. Sok évtizedes tudás és tapasztalat tornyosul a polcokon; generációknak feledhetetlen élményt nyújtó történetek sorakoznak egymás mellett megfakult, kopott, sokszor szakadozott borítók közé préselve. Amikor kézbe veszek egy-egy könyvtári kötetet rendre megnézem, hogy kik vették már ki előttem. Ezek legtöbbször semmitmondó nevek, akikkel mégis összeköt valami titkos, megmagyarázhatatlan: a napokon, heteken át tartó - kinél mély, kinél felszínes - kapcsolat az adott könyvvel. Van valami megmagyarázhatatlan misztikuma ennek, amit a könyvtárba járó, olvasó embereken kívül más nem ismerhet. Írni, mesélni lehet róla, de megtapasztalni csak az tudja, aki bemegy a könyvtárba, és része lesz a beavatásnak. És az egészben az a legszebb, hogy ezt gyakorlatilag bárki megteheti: a lehetőség bárki számára nyitott.

Könyvesboltban vásárolni felér egyfajta lázadással a modern kor technikai vívmányai által uralt világban. Ha jobban belegondolok, kész csoda, hogy a korban, amikor naphosszat a számítógépünk előtt ülve zsibbadunk; amikor A-pontból B-be tartva is zenét hallgatunk az ilyen-olyan kütyünkön; amikor bepánikolunk mert épp' otthon felejtettük a mobilunkat - akkor még vannak emberek, akik betérnek a könyvesboltokba, amik a harmóniájukkal a XXI. századi nyugalom szigetei. Nem csak betérnek, hanem olykor nem kevés pénzt ott hagyva egy-egy kötettel hazavisznek ebből a harmóniából egy csipetnyit. Aztán az évek múlásával és a könyvek szaporodásával, az ő otthoni harmóniájuk is teljesebb lesz. Hosszútávon biztosan megéri könyvet venni.

*

Teoretikus fejtegetésre futja csak tőlem abban a kérdésben, hogy "Az e-book vagy nyomtatott könyv-e a menő?", merthogy előbbivel sajnos még nincsenek személyes tapasztalataim.

Bár alapvetően klasszikus, nyomtatott könyv párti vagyok, de ha a fenti fejtegetésem nyomán abból indulok ki, hogy a mai tizenéves korosztály már az a generáció, amely mobiltelefonnal a kezében született, életének jelentős részét pedig egy virtuális térben tölti, akkor az e-book olvasóknak is meglehet a maguk nagyon is hasznos szerepe. Míg ugyanis az olvasási hajlandóság elég alacsony a fiatalok körében, addig úgy buknak a technikai újdonságokra, mint gyöngytyúk a takonyra. A Kindle vagy a hozzá hasonló e-book olvasók elsősorban műszaki kütyükként kelthetik fel a fiatalok érdeklődését, de ezzel törvényszerűen be fogják emelni az elektronikus könyveket és az olvasást is a látóterükbe. Persze nem mindenki lesz (elektronikus) könyvmoly azok közül, aki a kezébe vesz egy e-book olvasót - de ha csak kevesen is kapnak rá ennek köszönhetően az olvasásra, az még mindig több lesz, mintha enélkül messze elkerülnék a könyvtárakat vagy a könyves boltokat.

Azt most hadd ne soroljam fel, miért jó nyomtatott könyvet olvasni: nem hiszem, hogy bármi újat tudnék mondani ez ügyben. Olyan élményt nyújt, amit minden pozitívuma ellenére nehezen tudom elképzelni, hogy az e-book olvasó reprodukálni tudna. Már pedig - szerintem - ez a legfontosabb: az élmény, amelynek meghatározó része a könyv illata, súlya, a papírlapok érintése.

Jó tíz évvel ezelőtt, amikor bejött a piacra a még laptopokra konvertált elektronikus könyvek első generációja, az akkori frankfurti könyvvásár ezt népszerűsítő standja felett - a nyomtatott könyvek végóráját vizionálandó - következő szöveg állt: "Sorry, Mr. Gutenberg!". Hát ez akkor nem jött be, srácok. Kérdéses, hogy most az e-book olvasók mekkora hatással lesznek a klasszikus könyvek piacára, de nem hiszem, hogy radikálisan megrengetnék az eddigi status quo-t.

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr583062722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása