A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Oligarchák

2011.07.28. 15:43 :: eMBé

Még egyetemistaként kértem kölcsön egyik volt csoporttársamtól David E. Hoffman Oligarchák c. könyvét, de miután elkezdtem, egyszerűen nem volt lelkierőm végigolvasni az apró betűkkel szedett bő hatszáz oldalas kötetet. Ilyesmi szökőévente egyszer fordul elő velem, és általában abnormális mértékű lelkiismeret furdalás gyötör utána. Nem volt ez másképp most sem. Évek óta tervezgettem már, hogy nekiugrok még egyszer, és átrágom magam rajta, de valahogy sose tudtam beszerezni a könyvet. Most végre sikerült.

David E. Hoffman a '90-es években a Washington Post moszkvai irodájának volt hat esztendőn át a vezetője, ebben a minőségében számos interjút készített a szocialista hagyatékát éppen lerázó Oroszország meghatározó pénzembereivel. Hoffman testközelből szemlélte végig az új Oroszország vadkapitalista éveit, amikor szinte a semmiből váltak milliárdos média- vagy iparmágnásokká azok az emberek, akik a színfalak mögött az állam szempontjából sokszor húsba vágó döntéseket hoztak.

Közülük hat oligarchának az életpályáját és titkokkal átszőtt mesés vagyonszerzését mutatja be ez a kötet rendkívüli aprólékossággal, mégsem elveszve az egyes részletekben. A "könnyű pénzszerzés" orosz gyakorlata sok hasonlóságot mutat a magyar milliárdosok '90-es évekbeli vagyonosodásával: kinél így, kinél úgy, de mindenkinél meghatározó volt a legyengült szocialista állam kiszipolyozása, amihez elengedhetetlennek bizonyultak az állampárti összeköttetések, a korrupció, a dörzsöltség és nem egy esetben az erőszak.

Hoffman bemutatja azt is, hogy miután az oligarchák dollármilliárdokat halmoztak fel, az évtized második felében, hogyan lettek egyre meghatározóbb szereplői (sok esetben konkrét döntéshozói) az orosz politikai életnek. Gazdasági pozícióját ki a háttérből, ki nyíltan egészítette ki politikai pozíciókkal. Miután a pénz már nem volt elég, hatalomra is vágytak - valahogy ez is ismerős a közelmúlt magyar politikatörténetéből. A könyv legjobb fejezete is ehhez a témához kapcsolódik: a hideg futkosott a hátamon, ahogy Hoffman leírta, hogy az oligarchák a kommunista restaurációtól való félelmükben hogyan fogtak össze és segítették Borisz Jelcin 1996-os elnökválasztási kampányát! Elképesztő, hogy pénzzel és médiabefolyással három hónap alatt hogy tudták helyzetbe hozni a katasztrofális népszerűségi mutatókat produkáló Jelcint - és közben hogy tudták tönkre verni a hallatlanul népszerű kommunista kihívóját.

Részletessége miatt különösen hosszúnak tűnt a kötet, de a szerző stílusa ezt kiválóan ellensúlyozta: sok esetben könnyed, regényszerű leírásokkal tette élvezetessé azt a hatalmas információhalmazt, amit belepréselt a könyvbe. Zseniális munka! Aki érdeklődik a poszt-szovjet térség iránt, annak kihagyhatatlan!

Szólj hozzá!

Címkék: külföldi szakirodalom david e. hoffman

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr833107383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása