A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Moliere úr élete

2012.03.13. 10:24 :: eMBé

Nem nagy kedvvel kezdtem el ezt a könyvet. Tavaly pont azt követően indult el egy Bulgakov munkásságához kapcsolódó kihívás a Molyon, hogy befejeztem A Mester és Margaritát, így sajnos, ha akartam sem tudtam volna azzal megszerezni a teljesítésért járó kitüntetést. A csábítás viszont nagy volt, így hát úgy döntöttem elolvasok még egy könyvet az orosz szerzőtől.

Eredetileg a Kutyaszív volt a kiszemelt, de mivel a prózai művek közül csak a Moliere úr élete volt benn a könyvtárban, így - jobb híján - erre esett a választásom. Se a francia történelem, se általában a drámairodalom nem foglalkoztatott soha, ezért nem volt egészen természetes a mosoly az arcomon, amikor elkezdtem a könyvet. Kicsit tartottam attól is, hogy A Mester és Margaritához hasonlóan ez is valami sajátos hangulatú, szürreális elemekkel felturbózott mű lesz, de szerencsére ilyenről szó sem volt.

Gyakorlatilag minden előítéletem és fenntartásom megszűnt egy-két fejezet után. Ez az életrajz kitűnő példája annak, hogy ha egy könyvet jól megírnak, akkor olyanok is élvezettel olvashatják, akiknek egyébként nincs nagy rálátásuk a témájára. Már pedig Bulgakov ezt a könyvet nagyon jól megírta! Aki szeret színházba járni, vagy még bele is lát valamilyen szinten egy társulat életébe, az egyenesen imádni fogja!

Bulgakov olyan szeretettel és lelkesedéssel ír Moliere-ről, ahogy egy kisgyerek beszél a felnőtt bálványáról, még sincs olyan érzése az olvasónak, mint ha "kozmetikázná" a nagy francia drámaíró életét. Alkotói és magánéleti kudarcai, személyes jellembéli gyengeségei ugyan úgy jelen vannak a műben, mint a sikert sikerre halmozó, királyi kegyeltségig jutó életpályájának állomásai.

Nem tudom megmondani, mitől jó a XXI. század elején egy XVII. századi francia drámaíró életéről szóló, hetven éve írt könyv, de nekem nagyon-nagyon tetszett. Volt valami meseszerű benne, illetve a beavatottságnak egy sajátos hangulatát adta azzal, hogy egyrészről betekintést engedett a korabeli párizsi színházi világba, másrészről XIV. Lajos királyi udvarába is.

Nem csodálkozom, ha a krimiken, horrorokon, fantasy-n vagy újabban vámpírtörténeteken szocializálódott szélesebb olvasóközönség még a fenti sorok után sem lát túl sok fantáziát egy ilyen könyvben - de tegyük félre a fanyalgásunkat egy kicsit! Moliere élete van annyira színes, Bulgakov írói kvalitása pedig van annyira kifinomult, hogy ez a történet megérjen egy próbát.

Szólj hozzá!

Címkék: külföldi szépirodalom bulgakov

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr794313726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása