A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Söpredék

2012.04.08. 21:50 :: eMBé

Most tudatosult csak bennem, hogy három és fél éve nem olvastam semmit Gabriel García Márquez-től. Elég hosszú idő ahhoz képest, hogy az egyik kedvenc íróm. A Száz év magány újraolvasásának gondolatával kacérkodok már egy ideje, de egyelőre még nem léptem a tettek mezejére. A Söpredéket mondhatni véletlenül kezdtem csak el. Joseph Heller egyik regényéért mentem be a könyvtárba, de mivel épp kikölcsönözték, más után kellett néznem. Ekkor szúrtam ki a polcon a Söpredéket.

Ez a kisregénye valahogy kimaradt az életműolvasásból, amikor egyetemistaként Márqez-mániában szenvedtem, ráadásul viszonylag rövid terjedelme is szimpatikussá tette, szóval két oka is volt annak, hogy most kivettem a könyvtárból.

Hogy mi a Söpredék? Egy pillanatkép Macondóról, Márquez világának talán sosem létezett kistelepüléséről, ami Kolumbia bármelyik falva lehetne éppen. Egy olyan pillanatfelvétel, amely megértéséhez három generáció képviselőjének - a nagyapa, az anya és a kisfiú - narrációja segíti az olvasót.

Ugyanazt látják mindhárman, megélt tapasztalataik miatt azonban teljesen másként csapódik le bennük az éveken keresztül négy fal közé zárkózott, messziről jött idegen öngyilkosságának ténye. A halál, az elmúlás egyetemes, Macondo közösségének átka helyi sajátosság. A könyv szereplői a maguk szintjén azonban egyiket sem fogadják el, ellentmondásos érzelmeikkel viaskodva mindkettővel szembe mennek.

A történet első oldalától kezdve ott lehetünk velük: értjük a gondolataikat, érezzük a félelmeiket, a falu közösségének rosszallását. Bennünket is körülvesz a macondoi kora délután agyrohasztó hősége, az idegen szobájának orrfacsaró légköre. Nincs menekvés, és ahogy haladunk előre a történetben, egyre biztosabbá válik bennünk az érzés, hogy nagyon nem lennénk a szereplők helyében.

A fülszövegből tudtam meg, hogy ez a könyv Márquez életművének legelső darabja, ezzel debütált íróként. Nem akarom túldimenzionálni a Söpredéket, mert nem lenne helytálló. Nem egy Száz év magány, de még a Szerelem a kolera idején szintjétől is elmarad. Ebből a műből is látszik azonban, hogy ha a tehetség, ez az isteni adottság megvan valakiben, akkor az már pályájának legelső pillanatától érződik. Alázattal, szorgalommal és odaadó munkával a későbbi évek során Márquez ezt szinte tökélyre fejlesztette. Érdemes forgatni a könyveit.

Szólj hozzá!

Címkék: külföldi szépirodalom márquez europa kiado

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr434372102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása