A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

A Búra alatt

2012.05.29. 14:21 :: eMBé

Kicsit olyan számomra Stephen King, mint egy origo: gyakran teszek kitérőt a szépirodalom, a szakirodalom vagy az ismeretterjesztő könyvek világába - hol külföldi, hol magyar szerzők munkáit olvasgatva -, de Kinghez előbb-utóbb visszatérek egy-egy történet erejéig. Ő évek óta fix pont volt a könyv-galaktikus utazgatásaim során, és mivel utoljára tavaly olvastam tőle a Napnyugta után c. novelláskötetét, ideje volt már, hogy valamit ismét a kezembe vegyek tőle.

Eredetileg A Talizmán és A Fekete Ház duóját szerettem volna (újra)olvasni, de a polcon mellettük annyira hívogató volt A Búra alatt, hogy az utolsó pillanatban inkább ezt a két tégla vastagságú dupla kötetet választottam. Jó döntésnek bizonyult (na, nem mintha A Talizmánnal rosszul jártam volna!), még ha kissé lassabban is haladtam vele, mint eredetileg terveztem: szinte napra pontosan egy hónap kellett a bő 1500 oldalas nagyregény kivégzéséhez.

A témaválasztás jó volt, még ha forradalminak annyira nem is nevezhető. Az alapkonfliktus dióhéjban annyi, egy 2000 fős amerikai kisvárosra egyik pillanatról a másikra leereszkedik egy láthatatlan, de annál valóságosabb búra, amely fizikailag elszigeteli az ott lakókat a külvilágtól. Innentől kezdve több szálon követhetjük nyomon a kisközösség radikálisan új helyzetben tanúsított magatartását: hogyan alakul át szép lassan az ott lakók viselkedése; miként jelennek meg úgy a jó, mint a rossz domináns vezéralakok; hogy tudják a maguk oldalára - vagy épp kifejezetten a másik ellen - fordítani a többség hangulatát.

Határozottan jó történet volt A Búra alatt, még ha színvonalát tekintve el is maradt az etalonnak számító Végítélettől. De hát ez már csak egy ilyen bicikli: ha valamit korábban nagyon-nagyon jól megírtak, akkor onnantól kezdve a szerző hasonló témájú és terjedelmű könyveit akarva-akaratlanul ahhoz a méri az olvasóközönség.

Kifejezetten hangsúlyosan jelent meg ebben a történetben Kingnek az a fajta ökoszociális látásmódja, ami az emberi társadalom természeti környezetre gyakorolt, egyre drasztikusabb hatását mutatta be. A 2000-es években kiadott regényeiben ez egy-egy megjegyzés formájában már fel-felbukkant, de - még ha elvonatkoztatva is - ennyire hangsúlyosan még soha. A szerző írói kvalitásait dicséri, hogy a történet legvégére annyira nyomasztó környezetet idézett meg, hogy olvasás közben úgy éreztem, a szereplőkhöz hasonlóan én is egyre nehezebben kapok levegőt! A szó abszolút elismerő értelmében félelmetes volt!

Akik szeretik a több szálon futó, részletgazdag modern kori történeteket, azoknak biztos tetszeni fog ez posztapokaliptikus témát feldolgozó monumentális regény! Akiknek annyira nem jön be ez a műfaj, azok elég ha csak a móka kedvéért eljátszadoznak annak a gondolatával, hogy mit tennének, ha jelen sorok olvasásakor egy láthatatlan és áthatolhatatlan búra ereszkedne a településükre... Nos?

Szólj hozzá!

Címkék: külföldi stephen king ponyva europa kiado

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr494528226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása