A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Konzervatív zöldség

2012.10.01. 23:48 :: eMBé

Korábban írtam már arról, hogy a politikai témájú könyveknél sokaknak nehéz különválasztaniuk a kötet tartalmát szerzőjének megítélésétől vagy a mű aktuálpolitikai vonatkozásaitól. Akarva-akaratlanul van mindenkinek valamilyen érzelmi és/vagy értékrendi viszonya az adott mű írójához, vagy a könyv témájához, és ez sajnos nagyon sok esetben eleve aláássa magáról a könyvről, mint műről folytatott érdemi párbeszédet. Ez a veszély most is fennáll, mert Olajos Péter Konzervatív zöldség c. 2011-ben megjelent kötete a zöldpolitika területén számos olyan javaslatot, alapvetést megfogalmaz a jobboldali-konzervatív tábor számára, amelyektől - az elmúlt hónapok fejleményei alapján - pillanatnyilag inkább távolodik a kormány, semmint hogy megvalósítaná azokat.

Olajos Péter környezetvédelmi szakmérnök, konzervatív politikus. 2004 és 2009 között az Európai Néppárt színeiben Európai parlamenti képviselőként dolgozott, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottság tagja, valamint a Fenntartható Fejlődés Munkacsoport alelnöke volt. A 2010-es kormányváltást követően a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes-államtitkára lett. Nevéhez fűződik többek között Magyarország Megújuló Energia Cselekvési Terve (2010-2020) és Magyarország Energiahatékonysági Cselekvési Terve (2010-2016) is. Tisztségéből 2011 novemberében mentették fel, könyve még jóval ezt megelőzően, tavasszal jelent meg.

A 2010-es országgyűlési választások kampányidőszakában interjút készítettem Schiffer Andrással, az LMP listavezetőjévél. Elég hosszasan boncolgattuk, hogy van-e létjogosultsága, választói befogadóképessége a zöld gondolatnak a Kádár-rendszer még jócskán berögzült reflexeit magában hordó Magyarországán, érett-e erre egyáltalán a magyar társadalom? Schiffer racionális következetességgel fejtette ki, hogy tulajdonképpen egy csomó szakpolitikai téma középpontjába lehet állítani a zöld gondolatiságot a gazdaságtól kezdve a vidékfejlesztésen és szociális politikán keresztül egészen a külkapcsolatokig. Számomra laikusként addig a zöld ügyek nagyjából egyet jelentettek a környezetvédelemmel, és ez a beszélgetés volt az, amely után fokozottan elkezdtem érdeklődni a téma iránt. Különösebben soha nem csináltam titkot abból, hogy alapvetően konzervatív értékrendű ember vagyok, ezért keltette fel rögtön a kíváncsiságomat Olajos Péter könyve, amely a Politikáról, gazdaságról jövő időben alcímet kapta.

A kötet elsősorban a jobboldali-konzervatív közösségnek íródott azzal a céllal, hogy a zöldpolitikai témákat pragmatista szempontból a látóterükbe emelje; hogy ne úgy tekintsenek erre a kérdéskörre, mint valami nyugati úri passzióra, vagy, mint egyes hippicsoportok valóságtól elszakadt proteszt aktivitására. A kísérlet pedig meglehetősen jól működik, engem legalábbis meggyőzött.

A Konzervatív zöldség kilenc fejezeten keresztül mutatja be a zöldpolitika világát, melyekben többek között szó van a zöld konzervativizmus elvi kereteiről, a zöldpolitikáról úgy általában pártalapon, az állam és a zöld kormányzás viszonyáról, a média szerepéről, valamint a gyakorlatban megvalósítható zöld gazdaságról is. Ez utóbbi messze a legaprólékosabban kidolgozott rész a kötetben, és tekintve, hogy a gazdaság egyik legsajátosabb ágazatáról, területéről van benne szó, meg is szenvedtem vele rendesen.

Sokat gondolkodtam, hogy ehhez kapcsolódóan kitérjek-e most arra, hogy amikor könyvében Olajos olyan józan, racionális érvekkel alátámasztott gazdaságélénkítő javaslatokkal áll elő, amelyek más országokban már működőképesnek bizonyultak, és csak adoptálni kellene őket a magyar viszonyok közé - akkor a hivatalos kormányzati gazdaságpolitika miért a ködös és kiszámíthatatlan unortodox ötletrögtönzéssel operál? Végül azért döntöttem úgy, hogy ebbe nem megyek bele, mert - a bejegyzés elejére visszautalva - ez már messze vinne a könyvtől és az aktuálpolitikai kritika egyébként sem profilja ennek a blognak.

A kötet ezt az egy fejezetet leszámítva egyébként könnyen emészthető, ha valakit érdekel a téma, az apró betűvel szedett oldalak ellenére is gyorsan fog vele haladni. A találó és szellemes cím, valamint a kreatív borító miatt különösen bosszantó, hogy néhány helyen elég csúnya tördelési hibák vannak a szövegben, szóval nem tudom, hogy a szerkesztő vagy a korrektor milyen munka után vette fel a fizetését a L'Harmattannál, de egy-két kokit és sallert én tuti kiosztottam volna az ügyvezető helyében a könyv megjelenése után.

Zárásként ajánlom Exterde Tibor kiváló interjúját (IDE és IDE kattintva), melyet az Inforádió Aréna c. műsorában készített Olajos Péterrel a kötet megjelenése apropóján 2011 júliusában. Hallgatni és olvasni is érdemes.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar szakirodalom olajos péter l harmattan

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr614814447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása