A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

World War Z - Zombiháború

2013.09.27. 16:59 :: eMBé

Filmes szempontból nagy zombi rajongó vagyok. Még ha nem is ismerem kimerítően a műfaj minden alkotását, de a klasszikusokkal és az elmúlt két-három évtized meghatározó filmjeivel azért képben vagyok. A World War Z-ről is először mint filmről hallottam, később tudtam csak meg, hogy Max Brooks könyve szolgáltatta a történet alapját. Sokat lehetett olvasni a filmről már hónapokkal a premier előtt, leginkább a budapesti forgatással kapcsolatos gondok és a rossz, majd átírt forgatókönyv miatt - azt azonban egyik cikk sem felejtette el megemlíteni, hogy a film és a "dokumentumregény" közti kapcsolat elenyésző, mondhatni semmi közük egymáshoz a címen kívül.

Ha az embernek ezt az információt hónapokon keresztül úgy csöpögtetik a tudatába, hogy még nem olvasta a könyvet, akkor egy idő után elfogadja, és megbarátkozik a ténnyel, hogy tulajdonképpen két különböző történetet kap. Utólag visszagondolva, nekem ez volt a szerencsém: bőven volt időm megbarátkozni a gondolattal, és mivel nem olvastam korábban a könyvet, nem voltak előítéleteim a filmmel szemben, nem volt mihez viszonyítanom. Elmentem a moziba, megnéztem a filmet, a 3D-s trancsírozós tömegjelenetek hatására lelkemben kéjes örömmel, arcomon üdvözült mosollyal léptem ki - majd mást se olvastam a neten, mint hogy milyen szar a film. A könyvhöz képest legalábbis biztosan.

Azt nem állítom, hogy ez olaj lett volna a tűzre, de a személyes élményeim és az olvasóközönség általános értékítélete közti szakadéknyi különbség miatt nagyon érdekelt, hogy milyen is a regény. Az Ünnepi Könyvhéten vettem meg, majd pár hétre rá el is olvastam. Utólag azt kell, hogy mondjam: értem a csalódottságot, mert ez egy nagyon-nagyon jó könyv. A filmnek pedig tényleg semmi köze hozzá - de ha elfogadjuk, hogy két teljesen különböző történetről van szó, akkor szerintem a film is megállja önmagában a helyét. Egyrészről azért, mert a korábbi zombifilmekhez képest elképesztően látványosra sikeredett, másrészről pedig azért, mert úgy tudta több ponton újraértelmezni a zombi mítoszt, hogy nem fordította ki azt önmagából - vö. a napfényen csillogó szerelmes tinivámpírok elrettentő esetével. A filmről legyen most ennyi elég.

Hogy miért érdemes elolvasni a könyvet? Szerencsére sok oka van. Ezek közül az első talán a különleges forma: egy olyan "dokumentumregénnyel" van dolgunk, ami a túlélők visszaemlékezései segítségével meséli el utólag a zombiapokalipszist. Az első fejezeteknél ez még szokatlan, de telitalálatnak bizonyult: a rengeteg megszólaltatott szereplő ellenére is kerek egész lett a könyv. A másik erőssége a sok szereplő történetében tetten érhető kreativitás: úgy sikerült egy szinte minden részletre kiterjedő, elképesztően sokszínű sztorit összehozni, hogy az olvasó mégsem veszik el a részletekben. Van itt minden: a mélytengeri tengeralattjárók legénységének tagjai ugyanúgy mesélnek arról, hogy mit éltek át a szárazföldön tomboló zombiinvázió idején, mint a nemzetközi űrállomáson rekedt asztronauták. Külön érdekessége - és sokak kedvence - az a megható fejezet, amelyben a zombik elleni harc kulcsszereplőiről, a kutyákról és jelentőségükről mesél egy volt kutyakiképző tiszt.

A szerző félelmetesen jól kidolgozott, új világpolitikai rend képét festi le az olvasónak: ha most csak annyit írok, hogy a viszonylagos elszigeteltségben élő Kuba pont ennek köszönhetően lett a zombiapokalipszis utáni világ első számú gazdasági nagyhatalma, akkor ez így minimum megmosolyogtató, de Brooks könyvében az a zseniális, hogy ő ezt minden erőlködés nélkül, kőlogikus érvekkel hiteti el az olvasóival. Mai szemmel ugyanígy hihetetlen, de a könyv alternatív világában abszolút valóságosnak tűnő viszonyokat vázol fel a Közel-keleti térséggel kapcsolatban, de a személyes kedvencem az Észak-Koreával foglalkozó fejezet volt: a hideg futkosott a hátamon tőle.

A fent említett tényezőkön túl attól igazán jó a könyv, hogy szinte nincs olyan része, amelyben ne lenne tetten érhető az az alaposság, amellyel a szerző megteremtette az egyes fejezetek hitelességét. Ez a "Totális háború" című részben a legszembetűnőbb, ahol a zombik elleni küzdelem harcászati és stratégiai részét fejtegeti: zseniális, ahogy végigveszi, hogy a korábbi katonai hadviselés formái hogyan és miért mondtak csődöt a zombik ellen; milyen pontokon kellett újragondolni az ellenük folytatott stratégiákat; milyen bonyodalmakkal járt mindez és végül mik jelentették a megoldást. Íróasztal mellett ülve, saját kútfőből nem ír ilyen részletességgel erről egy fikciós műfajban utazó szerző, ennek nagyon alaposan utána kellett járnia.

Bár a zombikra van kihegyezve az egész történet, de úgy érzem, ez nem egy horror regény. A szó klasszikus értelmében legalábbis biztos nem az: nem egy trancsírozós, fröcsögős, kaszabolós agyzsibbasztás, hanem inkább egy morbid intellektuális kaland, amolyan "Játszadozzunk el a gondolattal, hogy mi lenne a világunkkal egy ilyen esetben...". Morbid, de izgalmas. Nagyon-nagyon jó könyv. Bármikor újraolvasnám.

Szólj hozzá!

Címkék: külföldi ponyva max brooks

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr65461061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása