A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

A Diadalív árnyékában

2008.04.28. 21:35 :: eMBé

Remarque-kal vagy két éve találkoztam először. Névnapomra kaptam egy nagyon kedves hölgy ismerősömtől az Éjszaka Lisszabonban című kötetét. Kétszer is áthámoztam magam rajta - a köteten, nem az ismerősömön -, majd nemrég kezembe került a Nyugaton a helyzet változatlan című munkája is.

Ilyen előzmények, azaz két viszonylag rövid történet után A Diadalív árnyékában kifejezetten vaskos könyvnek ígérkezett. Ebből kiindulva nemigen tudtam, mire számítsak. Végül nem ért különösebb meglepetés: se jó, se rossz. Hogy akkor most félig teli, vagy félig üres-e a pohár? A fene se tudja. Vannak szerzők, akiknek a hosszú történetek kifejezetten jól állnak, de ez véleményem szerint Remarque-ra kevésbbé igaz. Nem volt rossz a történet, de a másik kettőhöz képest... Nos, én ezt a kötetet a dobogó legalsó fokára tenném.

Kezdem a rosszal. Számomra eléggé követhetetlennek tűnt Ravic doktor és Joan kapcsolata. Értem én, hogy ez egy "se veled, se nélküled" viszony, de mindezt talán kevésbbé zavarosan is le lehetett volna írni: kissé élesek voltak a váltások a főhös gondalatmenetében ahhoz, hogy az olvasó mindig képben legyen a pontos helyzetet illetően. Ha egy szuszra akarjuk kiolvasni a regényt, akkor mindez talán nem jelent ekkora gondod, de aki napokat, esetleg heteket szánna arra, hogy kiolvassa a művet, nos annak észen kell lennie, ha tisztában akar lenni azzal, hogy ki mit érez a másikkal kapcsolatban a történet során.

És akkor a jó elemekről néhány szót. Különösen az nyerte el a tetszésemet a regény kapcsán, hogy nem folyt szét a történet: ahhoz képest, hogy 6-8 különböző szálon zajlottak az események, Remarque egyik esetében sem kalandozott el, egyik sem nyomta el a másikat. Bár ha azt vesszük, bizonyos tekintetben ez utóbbi kicsit vissza is ütött a regényben: nem volt ugyanis egy olyan domináns vonal, ami kimelkedett volna az események közül. Ettől függetlenül olvasmányos, érzelmi húrokat igen hatásosan pengető történet ez.

A szépirodalmi munkák kedvelőin túl, kifejezetten hasznos lehet a történelem iránt érdeklődők számára: remekül írja le ugyanis a második világháborút megelőző hónapok sok tekintetben igencsak ellentmondásos hangulatát.

1 komment

Címkék: külföldi történelem szépirodalom erich maria remarque

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr89446108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

évi... 2008.09.29. 11:50:35

Végre valaki Remarque-ot olvas.:) Hurrá.