A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Volt egyszer egy rendszerváltás

2008.05.05. 13:06 :: eMBé

Volt ám bizony. Annak milyenségéről azonban erősen megoszlanak a vélemények: van, aki szerint adott körülmények közt a rendszerváltó elit a lehető legtöbbet hozta ki a folyamatokból. Akadnak szép számmal olyanok is, akik szerint az egész rendszerváltás egy hatalmas átverés volt, hiszen - az elmúlt 18 év távlatából - leginkább hatalomátmentésről beszélhetünk. Nem kevesen vannak azok sem, akik szerint nem kellene múlt időben beszélni a '89/'90-es eseményekről, tekintve, hogy intézményi-politikai szinten valóban bekövetkezett a demokratikus átalakulás - de a fejekben, lelkekben, zsigerekben még mindig ízig-vérig jelen vannak Kádár autoriter rendszerének beidegződései.

Nos, szerencsére Romsics Ignác a fentiek közül egyik tábor mellett sem áll ki könyvében - bár nyilván neki is megvan a maga álláspontja az ügyben -, és pont ez teszi a munkáját értékessé. A tőle megszokott tárgyilagossággal veszi végig a rendszerváltás eseményeit, kiemelve a '88, '89 és '90-es esztendőket. Pontos kronológia, szigorú objektivitás, és a korábbi munkáitól eltérően kevesebb számadat, valamint táblázat jellemzi ezt a kötetét. Ami azonban mégis kiemeli a munkát a többi történelemkönyv közül, az a 200 darabos fotósorozat, amelyet Prohászka Imre képeiből állítottak össze a szerkesztők. (A kötet eredetileg egy fotóalbum lett volna. Romsicsot "csak" arra kérték fel, hogy kommentálja pár gondolattal az egyes képeket, de ő - szerencsénkre - addig addig írt, mígnem a rendszerváltás fotóalbuma helyett megszületett a rendszerváltás igényes kivitelű képeskönyve.)

Amit hiányolok belőle, az a mélyebb összefüggésekre történő rávilágítás. Az nem derült ki, hogy ennek hiánya a terjedelmi korlátoknak, vagy valami másnak tudható-e be, de az eseménysor leírásán felül azért jó lett volna, ha alaposabban  is kitér az ok-okozati viszonyokra. A kötet ettől függetlenül korrekt munka, de aki olvasta esetleg Debreczeni József A miniszterlenök című Antall-monográfiáját, az sejtheti, mit hiányolok belőle.

Mindenesetre Romsics hozta a tőle elvárható magas színvonalat: a fekete-fehér, nemritkán hangulatképekkel ékesített kötet pontos és elfogulatlan leírása a közelmúlt "tárgyalásos forradalmának". Külön ajánlom azok számára, akik még nem élték meg felnőtt fejjel azt a kort, de kíváncsiak a mostani aktuálpolitikai viszonyok közvetlen előzményeire.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: magyar történelem szakirodalom romsics ignác

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr34454785

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: realexistenz@extra.hu 2008.07.03. 20:54:57

Én ilyennek láttam a rendszerváltásthttp://realexistenz.extra.hu/rendszervaltas.html

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.