A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Két választás Magyarországon

2009.01.01. 14:41 :: eMBé

Az Amerika elolvasását követően véletlenül botlottam bele Mikszáth Kálmán Két választás Magyarországon című kisregényébe. Jónéhány kötetünk van otthon, amelyek amióta csak az eszemet tudom ott állnak valamelyik könyvespolcunkon, vagy szekrényünkön. Ez is egy volt azok közül. Még édesanyám kapta jutalmul általános iskolásként. Én ha csak tehetem, megvásárolom a kiszemelt kötetet, mert egy új könyv illata mindig jó érzéssel tölti el az embert; de egy régi papírkötésű könyvnek ugyanúgy megvan a maga jellegzetes illata, ami szintén kellemes. Az már csak hab a tortán, ha ez történetesen még egy kisebbfajta családi ereklye is.

Két ok miatt álltam neki a műnek: rövid terjedelme tette elsősorban szimpatikussá, másfelől pedig halványan derengett, hogy korábban egy kurzusomon megemlítette valamelyik oktatóm, hogy Mikszáth ezen kisregénye hű lenyomata annak a közgondolkodásnak, amely az akkori politikai elitet övezte, illetve arról ahogy a nép a politikáról, mint "úri huncutságról" vélekedett.

Amire nem számítottam Karánghy Menyhért kétszeri megválasztásának történetében, az a humor. Mikszáth viszont oly' módon írt pengeéles kritikát korának országgyűlési képviselőiről (azaz saját munkatársairól), hogy közben az olvasót is fantasztikusan elszórakoztatja. Finom iróniájával kifejezetten élvezetes olvasmánnyá alakított egy olyan (fiktív) történetet, amely indulatokkal teli, vádaskodó írás is lehetett volna. Minden elismerés megilleti ezért.

Persze a lényeget nem fedte el így sem. Aki akarta, bőven megérthette a mű üzenetét.  És hogy van-e átfedés a két kor politikai elitje közt? Válaszként itt egy részlet a hátoldali ajánlóból: "Milyen ember is ez a Karánghy Menyhért? Elég talán, ha megemlítjük, hogy szélhámosság volt már a házassága is. A legtisztább emberi érzést, a szerelmet is meghamisította fonák gondolkodása: a karrierbe, a képzelt vagyonba szeretett bele, s nem későbbi feleségébe. Egy ravasz stikli ültette a  képviselői székbe, egy jó zsíros vasútépítési panama révén tett szert vagyonra, s egy még körmönfontabb csíny juttatta újabb mandátumhoz. A hamisjátékhoz partnerek is kellenek. Karánghy Menyus a parlamentben találta meg embereit. A parlament pedig az országnak nem lelkiismerete, hanem színháza volt, karzatán a hölgykoszorúval, talpa alatt az elsüllyedt valódi országgal."

Kell ehhez bármit is hozzáfűznöm?

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: magyar szépirodalom mikszáth

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr26851564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása