A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Harry Potter és a Főnix Rendje

2009.09.11. 13:00 :: eMBé

Azt nyilván nem állítom, hogy a teljes regényfolyam szempontjából az első négy rész értelmetlen lett volna, de tény, hogy kis túlzással önmagukban is megállták volna a helyüket külön-külön történetekként, ha az egyes személyi átfedésektől eltekintünk. A Harry Potter és a Főnix Rendjével azonban három szervesen egybekapcsolódó kötet következik a varázslótanonc életében. Eddig ugyanis úgy épültek fel az egyes regények, hogy szeptemberben Harry visszautazott barátaival Roxfortba, ahol rendre belekeveredtek valamilyen - Voldemorthoz többnyire közvetetten kapcsolódó - kalamajkába, és ilyen-olyan külső segítséggel, de maguk oldották meg ezeket az ügyeket az iskola falain belül. Most annyiban változott a leányzó fekvése, hogy mivel az előző rész végén ténylegesen is visszatért Voldemort, és elkezdte megszervezni a saját haderejét, így a jók oldalán is szövetkezniük kell azoknak, akik meg akarják akadályozni a Sötét Nagyúr hatalomra jutását. Ez viszont már túlmutat az iskolai tanéven, de még Roxfort falain is. Ezt meséli el a Főnix Rendje.

A Rendet Albus Dumbledore hívta életre még Voldemort első hatalomra törésének idején, és akkor jóval többen voltak a tagjai, köztük például Harry és Neville Longbottom szülei is. Most Sirius Black, a Weasley-család tagjai, egyes aurorok és a Roxfort néhány oktatója jegyzik a Rendet.A rájuk - és különösen Dumbledore-ra - nehezedő nyomás kettős: Voldemort még nem fedte fel magát ténylegesen a varázslótársadalom előtt, így Harry-nek csak egy nagyon szűk kör hiszi el, hogy a Sötét Nagyúr valóban visszatért. A Főnix Rendjének úgy kell tehát harciolnia, hogy pontosan tudják, hogy a másik oldal mire készül - de ezt sem a mágiaügyi minisztérium, se a sajtó képviselői nem hiszik el nekik, így a nyilvánosság se tud sokat róla.

Harry közben különös képességre tesz szert: mivel anno a temetőben Voldemort az ő vérét használta fel az újjászületéséhez, így Harry folyton lát vagy megálmodik bizonyos dolgokat, amiket Voldemort tervez. Így tér vissza álmaiban rendre ugyanarra a sötét folyosóra - csak épp fogalma sincs arról, mi ez a hely, és miért akar Voldemort annyira odamenni. A poént természetesen nem lövöm le, legyen annyi elég, hogy az ötödik kötet végére kiderül, hogy honnan ered a Sötét Nagyúr Harry-vel szembeni gyűlölete, és miért akarta már kiskorában is eltenni láb alól. Nem rossz kötet, sőt, bár sajnáltam, hogy a végén búcsút kellett venni a regény egyik nagy harcosától...

Szólj hozzá!

Címkék: külföldi sorozat fantasy j. k. rowling

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr461375013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.