A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Harry Potter és a Halál Ereklyéi

2009.09.23. 14:32 :: eMBé

Ha azt írom, hogy nem épp' ilyen utolsó kötetre számítottam, abból valaki könnyen azt a következtetést vonhatja le, hogy csalódás volt a Harry Potter és a Halál Ereklyéi. Ez azonban nem igaz. Egyszerűen csak másmilyen zárást képzeltem el korábban. Nagy lelkesen vettem sorba a különböző alternatívákat, de ilyen - mint ahogyan végül Rowling megoldotta - nem volt köztük. Végeredményét tekintve ez még jól is sült el, hiszen sikerült meglepnie. Valamennyire.

Arra számítottam, hogy a Főnix Rendje óta fomálódó szövetség fog nekiesni a Sötét Nagyúrnak és seregének, ehhez képest a regény azzal indul, hogy Harry-éknek menekülniük kell Bill és Fleur esküvőjéről, mivel rájuk ront az ellenség. Innentől viszont az olvasó is kénytelen együtt bujkálni a három jó baráttal, így se ők se mi nem tudunk semmit az "ellenállókról", de a varázslóvilágban zajló dolgokból is csak kósza hírek jutnak el hozzájuk. Így jobb híján Voldemort horcruxainak keresgélése maradt az egyetlen foglalatosságuk, illetve a Halál Ereklyéinek rejtélye. Nem is csoda, ha egy idő után besokalltak, és Ron lelépett. Mondjuk, ne legyünk ennyire igazságtalanok, mert egy-két kalandot sikerült így is becsempészni az unalmas bujkálásba: kezdve a Lovegood-éknál tett kitérőtől, a Harry szülőfalujában ejtett kiránduláson át, egészen a Malfoy-házban történt raboskodásig. Szóval az írónő azért összekapargatta így is a sztorit.

Hogy maga a végkifejlet milyen volt? Kétségkívúl kreatív, de egyben túlontúl kusza is. A fordulatokkal teli végül-is-ki-a-Pálcák-Urának-igazi-tulajdonosa játékot Rowling baromi jól hozta ki a végére, csak túl nagy volt hozzá a körítés. A kevesebb több lett volna. További konkrétumok nélkül legyen ennyi elég. Biztos vannak még olyanok, akik ezután olvassák el a sorozatot (vagy a hetedik kötetet), így velük szemben nem lenne tisztességes, ha felfednék bizonyos részleteket.

A végső konklúzió Harry Potter Roxfortban eltöltött hét évéről: hihetetlenül olvasmányos munka volt mind a hét kötet, annak ellenére hogy egy-két helyen érzésem szerint szétcsúszott kissé a történet. Mindenesetre nem csoda, ha tömegeket fogott meg vele az írónő. Mindezzel együtt azonban fontos leszögezni, hogy - akárki akármit is próbál belemagyarázni - a Harry Potter-sorozatnak nincs szépirodalmi értéke: egyszerű szórakoztató irodalomról van szó. Népszerűség ide vagy oda, azért ifjúsági irodalom és ifjúsági irodalom közt is van különbség, így nálam a magyar kalsszikusok még mindig lenyomják Harry Pottert. És ez egy jó darabig még így is marad.

Szólj hozzá!

Címkék: külföldi sorozat fantasy j. k. rowling

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr731401854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.