A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Blaze

2009.11.09. 15:08 :: eMBé

Eredetileg valami politológiai szakirodalmat akartam olvasni. Aztán eszembe jutott, hogy nyár elején eljátszadoztam annak gondolatával, hogy elolvassam végre a Mesterségem a halál-t, így a szakirodalom helyett ez került a középpontba. Közben valamelyik nap beugrottam egy Alexandra könyvesboltba megvenni az új Tankcsapda-albumot, de hirtelen felindulásból még Stephen King Blaze c. új kötetét is betettem a kosaramba. Mivel a Merle-kötetet ezután már lusta voltam kivenni a könyvtárból, így a sajátos "Ki marad a végén?" játékom győztese King lett. Mondhatnám erre - részben tankcsapdás áthallással -, hogy az ember tervez, Isten végez.

Szóval King és a Blaze lett a befutó. Ha egész pontos akarok lenni, akkor nem is King, hanem Richard Bachman, hiszen ezt a korai időkből származó kötetét még ifjúkori álnevén jegyezte. A könyv hátoldali borítója szerint "...King álnéven is élete egyik legjobb művét írta meg". Ez persze önmagában nem jelent semmit, hiszen a kiadó azt ír a borítóra, amit csak akar. Ám még az ötvenedik oldal környékén tartottam, mikor egy ismerősöm "szakértői biztos forrásra" hivatkozva közölte: való igaz, hogy ez egy kissé más jellegű munka, mint az eddigiek, de pont emiatt különösen jó! Már abban az értelemben, hogy King 40-50 kiadott regény után is tudott még újítani. Hűha - gondoltam -, ez kezd izgalmas lenni...

Kiolvastam, és - legnagyobb sajnálatomra - azt kell, hogy írjam, hogy a tézis nem állja meg a helyét: King ugyanis nem tudott újítani. Az tény, hogy műfajilag ez sokkal inkább lélektani elemekkel megtűzdelt dráma, semmint klasszikus horrortörténet, így való igaz, hogy más, mint a többi. Hangulatában mindenképpen. Ám ettől még elcsépelt, szürke és  kiszámítható is. Ha egy másik hasonló stílusú King-regénnyel kell összevetnem, akkor azt mondom, hogy az Atlantisz gyermekeihez képest ez egy B-kategóriás alibi munka. A két könyv magyar kiadása közt van közel 400 oldalnyi különbség az Atlantisz gyermekei javára, és szerintem ebbe bukott bele az új kötet: 250 oldalból ki lehet hozni egy klassz  krimit, vagy horrort - de egy jó drámát semmiképpen sem. Egyszer el lehet olvasni, de kétlem, hogy sokak kedvence lesz majd ez a mű. Ezzel gyakorlatilag rövidre is zárhatjuk a szellemileg sérült gyermekrabló targikus történetének értékelését.

Mielőtt azonban habzó szájjal nekem esnének a begyöpesedett agyú King-rajongók (azért mókás ez a szóösszetétel, mert sok szempontból én is közéjük tartozom), azt azért hadd tisztázzam, hogy nem magát King-et akartam temetni ezzel a bejegyzéssel! A Blaze, mint kötet egy vakvágány. Szerintem. Ettől függetlenül, simán benne van a pakliban, hogy King épp' ezen sorok írásakor is egy olyan regényén dolgozik, ami után az olvasók tömegesen dobják majd a sarokba a Végítélet-et, hogy csak a nagy kedvencemet említsem. Ki tudhatja? Én pont ezért fogom ezután is elolvasni minden új munkáját... De addig többek közt még itt lesz a Mesterségem a halál, és jó néhány szakirodalmi munka is.

Szólj hozzá!

Címkék: külföldi stephen king ponyva europa kiado

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr181512841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.