A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Rengéshullámok

2010.09.13. 17:46 :: eMBé

Nem egyszerű a feladat akkor, ha az ember egy közszereplő kötetének a véleményezésére adja a fejét, bár legutóbb pont nem volt vele különösebben gondom. Igaz, Horn Gyula akkor már nem volt aktív politikus - pláne nem miniszterelnök -, Orbán Viktor viszont jelen sorok írásakor nagyon is az. Rengéshullámok c. gyűjteményes kötete a tavaszi országgyűlési választásokat követően jelent meg, és az új kormányfő 2009-es és 2010-es fontosabb beszédeit és publikációit tartalmazza.

A kötet elolvasására elsősorban az aktualitása sarkallt - mikor ismerkedjünk meg alaposabban egy miniszterelnök főbb politikai alaptéziseivel, ha nem a kormányzati ciklusa legelején? -, de őszintén szólva nem fűztem hozzá túl sok elvárást abban az értelemben, hogy számos publicisztika- és interjúkötetet olvastam már, és ezek rendre elég unalmasak voltak. Gondoltam, beillik majd ez is a sorba. Ráadásul pár éve már olvastam a mostaninál jóval nagyobb visszhangot vert Egy az ország c. Orbán-kötetet, és ahhoz a komplexebb íráshoz képest ezt inkább csak amolyan a választási népszerűséget meglovagoló "alibi-kiadványnak" hittem. Az a helyzet, hogy kellemesen csalódtam.

Válasszunk ketté két dolgot még itt az elején: egyrészről a könyv kivitelezését, másrészről a tartalmát. Az előbbiben ugyanis még nagyítóval is nehéz lenne hibát találni: a borítótervezés, a tördelés, a papír minősége, az írásokhoz kapcsolódó fotó illusztrációk mind a kiadót dicsérik. Egyszerűen jó kézbe venni a kötetet. Másfelől a fentebb már vázolt előítéleteimhez képest a tartalma annyiban mindenképpen kellemes meglepetés volt, hogy valamiért nem a klasszikus publicisztika- és beszédgyűjtemények hangulatát idézte. Igaz, nem is volt benne túl sok írás, szám szerint tizenkettő darab. Ezeket azonban úgy válogatták össze, hogy témájukat tekintve egy viszonylag széles spektrumot fedjenek le: szó van benne többek közt a jobboldali politika jövőbeli stratégiáiról, Magyarország szerepéről a 21. századi Európai Unióban, és a kormány előtt álló gazdasági teendőkről is. A félreértések elkerülése érdekében: a kötet nem a kormányprogramot tartalmazza, inkább a kormányzati filozófia és stratégia főbb elemeit fekteti le Orbán értelmezési keretében. Egyébként ezek közül a 2010-es országértékelő beszéd írott változata volt a legjobb.

Annyi azonban mindenképpen a kötet hátrányára írható, hogy - csak másfél évet felölelő publicisztikákról és beszédekről lévén szó - viszonylag sok elem ismétlődik az egyes írásokban. Orbán például számos helyen kifejtette a gazdasági spekulációról vallott nézeteit, és ezek mind-mind megjelennek a könyvben. A kötet szerkesztője helyében ezekben az esetekben bátrabban meghúztam volna a kézirat ezen részeit. Ami fölött pedig szintén nehéz szó nélkül átsiklani, az az ár-érték arány: legyen szó akármilyen igényes kivitelezésről, azért 3500 forint egy 144 oldalas könyvért mégsem kevés...

Mindent összevetve, azért nyilván nem bántam meg, hogy elolvastam, de azt javaslom, hogy aki fontolgatja, hogy kézbe veszi a kötetet, az mielőbb tegye meg, hiszen mégis csak aktuális helyzetértékeléseket tartalmaz, így pár év múlva már könnyen lehet, hogy inkább csak kordokumentumok lesznek a történészek számára.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar közélet orban viktor helikon kiado

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr352293330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.