A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Iszony

2010.10.10. 18:30 :: eMBé

Vannak olyan regények, amelyek fölött teljesen értelmetlen a szócséplés, az irodalmi okoskodás. Mindegy, hogy ki mit gondol vagy mond róluk, azok ugyanis önmagukért beszélnek. Nyíltan, egyenesen és érthetően. Az ilyen köteteket nevezzük jobb híján a szépirodalom ékköveinek, vagy csúcsainak. Sajnos, nincs túl sok belőlük, de ha valaki sokat olvas, akkor a nagyszámok törvénye alapján, előbb-utóbb belebotlik egybe. Meggyőződésem, hogy az aktuális kötet kapcsán velem pont ez történt.

Németh László 1947-ben megjelent Iszony c. regénye ugyanis - nem kizárólag, de elsősorban - a karakterábrázolásának köszönhetően valami egészen elképesztő irodalmi alkotás! Hiába erőltetem most nagy hirtelen az agyam, mégsem jut eszembe még egy olyan regény, amelyben a szerző olyan részletességgel, és olyan mélységeiben tudta volna bemutatni története főszereplőjének személyiségét, érzelmi- és lelki világát, mint ahogyan Németh László tette ezt Kárász Nellivel. Az anyagi megfontolások miatt érdekházasságba kényszerített pusztai parasztlány jellemét félelmetes aprólékossággal dolgozta ki az író, ráadásul a megfelelő hatás kedvéért Nelli egyes szám első személyben maga meséli el házasságának előzményeit, négyéves történetét és utózöngéit.

Első olvasatra maga a történet talán még unalmasnak is tűnhet: mi izgalmas van mai fejjel egy, a nagy gazdasági világválság évei előtt egybekelt fiatal pár házasságában? Aztán ahogy az ember elkezdi olvasni a könyvet, villámgyorsan leesik a válasz: hát maguk a házasság szereplői. Pontosabban a női identitás és -szerepkörök megélése a házasságon belül - egy férfi író tollából, egy női hang narrációjában. Bár ez egy izgalmas, de önmagában nem egyedi elbeszélési technika; Németh Lászlónál azonban annyira jól összeáll minden, hogy ez egészen kivételessé teszi a regényét. Úgy éreztem, hogy az író inkább magáról Nelliről akar mesélni a könyvében, mint a nő házasságáról (ez sikerül is neki), ennek ellenére a főszereplő személyisége mögött meghúzódó történet is arányos és kerek egészet képez. Na, ez az egyensúlyi állapot az, amit sok szerző nem talál meg a művében!

Az Iszony egy olyan regény, amelynek főszereplője lehet szimpatikus vagy ellenszenves az olvasó számára, de mindenképpen olyan karakter, amely gondolkodásra készteti. Irodalmi berkekben élénk vitákat lehet folytatni arról, hogy Kárász Nelli jól vagy rosszul kezelt-e bizonyos élethelyzeteket. Vagy hogy akár így akár úgy tett, az mennyiben tudható be a korszellemnek és mennyiben a saját személyisége korlátainak. Mindenestre egy biztos: Németh László egy olyan sokrétű és összetett irodalmi karaktert alkotott vele, amely átlépte saját regényének határvonalait, hiszen a könyvet becsukva Nelli még sokáig foglalkoztathatja az olvasókat. És végeredményében: kell ennél több elismerés egy írónak?

Zárásként annyit hadd áruljak el, hogy bár egyébként is látóteremben volt már egy ideje a regény, de erre csak rátett egy lapáttal az egyik könyves blogger kollegina Iszonyról publikált bejegyzése. Entropic kiváló kritikája IDE KATTINTVA érhető el. Szívből ajánlom mindenkinek! A regényt és a blogbejegyzést is.

1 komment

Címkék: magyar szépirodalom nemeth laszlo

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr932360958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

entropic · http://e-konyv.blog.hu 2010.10.10. 21:09:19

Hú, nagyon örülök, hogy neked is ennyire tetszett. Nagyon jó érzés, amikor kiderül, hogy mást is épp úgy lehengerelt egy könyv, mint engem. :)
És köszönöm szépen a linkelést!
süti beállítások módosítása