A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Rokonok

2010.12.02. 22:14 :: eMBé

Örökös dilemmám a blogbejegyzések írásakor, hogy mennyiben legyen az adott post könyvismertető és mennyiben kritika. Akik régebb óta figyelemmel kísérik a blogomat, tudhatják, hogy elsősorban a kötetek által ébresztett gondolatokat, ilyen-olyan benyomásokat írom le ide, a tartalomismertetést - amennyire csak lehet - mellőzöm. Mindezt elsősorban azért, mert a regények tartalma ma már úgyis kideríthető számos netes fórumról, másodsorban pedig egy kötet elolvasása után gyakran esek abba a tévképzetbe (ismert regények esetében talán nem alaptalanul), hogy azokról már úgyis mindenki tudja miről szólnak.

Mindezt azért hoztam elő, mert a Rokonok elolvasása után valamiért sokkal erősebben dolgoztak bennem ezek a kétségek, mint egyébként szoktak. Ugyanis rendben, hogy Móricz Zsigmond a XX. századi magyar irodalom egyik meghatározó alakja és a Rokonok az egyik legismertebb műve, amiből 2007-ben még filmadaptáció is készült - de vajon ténylegesen hányan tudják, miről szól ez a kötet?

A kérdés azért fontos, mert ha valaki azt gondolta volna, hogy a mai protekciós, uram-bátyám alapon működő társadalmi rendszer csak a modernkori csúf kapitalista világ hozadéka - vagy legalábbis valami olyasmi, ami a hónaljszagú Kádár-rendszernél nem gyökeredzik mélyebben -, azt eléggé mellbe vághatja ez az 1932-ben íródott regény. Talán a bethleni konszolidáció vagy tágabb értelemben a Horthy-rendszert jellemző tekintélytisztelet miatt sokan hajlamosak vagyunk a két világháború közti éveket - az akkori Magyarországot gúzsba kötő összes politikai, gazdasági és társadalmi gond ellenére - egyfajta boldog békeidőként elképzelni. Vagy legalábbis a maihoz képest nagyságrendekkel tisztességesebb korszakként, ahol még működtek az erkölcsi normák (egy ideig).

Bár tisztában voltam vele, hogy Móricz és Mikszáth valóságértelmezése - és így irodalma közt is - szakadéknyi különbség van, de valamiért azt gondoltam, hogy a Rokonok ugyanúgy könnyed, ironikus regény lesz, mint Mikszáth elit- és társadalomkritikái. Mellélőttem, méghozzá nem is kicsit. Váratlanul ért ez a komor hangulatú korrajz, emiatt kissé nehéz volt felvennem a regény ritmusát, olykor vontatottnak is éreztem. Ha valaki viszont ezek alapján azt hinné, hogy a Rokonok rossz könyv, az téved.

A Rokonok elsősorban tanulságos könyv. Ami pedig tanulságos, az csak jó lehet, így ez is az. Szépirodalmi mű, de kétség kívül komoly munka. Emiatt jó eséllyel nem fekszik majd egyeseknek a regény stílusa, de mivel egy alig háromszáz oldalas könyvről van szó, ezt ki lehet bírni, érdemes is. Elsősorban azoknak ajánlott, akiket madártávlatból, konkrétumok nélkül érdekelnek a két világháború közti társadalmi- és közállapotok; valamint azoknak is érdekes olvasmány lehet, akik a mai korrupciós és informális kapcsolatokra épülő világ nyolcvan évvel ezelőtti megfelelőjére kíváncsiak.

1 komment

Címkék: magyar móricz szépirodalom europa kiado

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr222485916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jánoska12 2011.02.14. 09:20:42

Valószínűleg az lehet az oka annak, ha valaki nem olvasta, hogy iskolában a kötelezők közé tartozott vagy órán kellett foglalkozni vele. Nálunk is tanították, megnéztük moziba a filmadaptációt is, ám mégis azt kell mondanom, hogy semmire sem emlékszem belőle azon kívül, hogy mindenki mindenkinek a rokona és néhány alkalommal még nevetni is lehetett rajta. Bár azt be kell látni, hogy egy film általában sehol sem jár a könyvhöz képest. Én is csak nemrég vettem elő újra, mert az iskolai évek után több év kell ezek kiheverésére (esetemben több év is). Viszont amit megláttam árat a hivatkozásodnál, kicsit sokalltam. Sok helyen meg lehet venni használtan a könyvet vagy olcsóbban, például itt:
www. konyv-konyvek. hu/rokonok_moricz_zsigmond