A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Csoda történt

2012.02.05. 19:47 :: eMBé

Néhány hónappal ezelőtt egy ismerősöm megkérdezte tőlem, hogy ajánlhat-e valamilyen regényt Wass Alberttől? Merthogy - mint mondta - szokta nézegetni a blogomat, de eddig soha nem látta, hogy Wass-kötetet olvastam volna. Lehet, hogy nincs egyedül ezzel az észrevételével, szóval magyarázatként hadd osszam meg a nagyérdeművel azt, amit neki is válaszoltam: ennek oka az, hogy a blogomat 2008 áprilisa óta vezetem, Wass Albert közel húsz könyvét pedig ezt megelőzően olvastam el. Egész pontosan tizenkilencet: ez a mostani elbeszéléseket tartalmazó gyűjteménye a huszadik.

Szép lett volna egy elemi erejű novellás kötettel jubilálni - de sajnos a hatás elmaradt. Pedig Wass Albert erős a novella műfajában is: a Valaki tévedett c. kötete nagyon megrendítő volt anno, és alkalomadtán el-elolvastam azóta is belőle egy-egy rövid történetet.

A Csoda történt írásait a Kráter Kiadó 2006-ban válogatta össze, tehát nem egy önálló Wass-kötet újra kiadásáról van szó. Többnyire folyóiratokban megjelent anyagokat tartalmaz, de találunk a gyűjteményben be nem fejezett kéziratot is. A kiadó annak idején úgy dobta piacra, mint "cenzúrázatlan novelláskötetet", fokozva ezzel is az olvasói várakozásokat (magamból kiindulva valószínűleg nem is sikertelenül), de nálam pont ezzel lőttek bakot, két ok miatt is.

Egyrészről a cenzúrázatlanság gyakorlatilag annyit fed, hogy a 17 történet közül van egy, amelyben Tőkés László neve egy korábbi kiadásban nem szerepelt, a Kráter Kiadó viszont - hűen az eredeti kézirathoz - beleírta a püspök nevét. Ennyi. Punktum. Amekkora hűhót csapott annak idején a Kráter ezzel, arra számítottam, hogy ezekben a történetekben Wass még a szokásosnál is nyíltabban, keresetlenebbül ír majd mindazokról a történelmi bűnökről, amelynek hírvivője lett az emigráció alatt.

Másrészről erősen kérdéses, hogy ezek novellák-e egyáltalán? Persze, van köztük az is. De a "cenzúrázatlanság" jegyében kissé furcsa volt mesét olvasni a birodalmát vesztett királyról, aki a szegény parasztra bízta a lányát, míg ő vissza nem szerzi országát... Ez a történet (meg még kettő-három) inkább A titokzatos őzbak című - egyébként remek -  mesegyűjteménybe illetek volna. Más történeteknél az érződött, hogy a folyóiratok terjedelmi kötöttségei miatt az író egyszerűen nem tudta kibontani, vagy kellő árnyaltsággal érzékeltetni a mondandóját: több jó témájú történet véget ért két és fél oldal után, amiben szerintem se egy író, se egy olvasó nem tud elmélyedni.

Elolvasva a könyvet élek a gyanúperrel, hogy minden jó szándék (értsd: Wass Albert életművének lehetőleg minden elemére kiterjedő megismertetése) ellenére ez a kötet alapvetően kereskedelmi megfontolásból került kiadásra. A Kráternél összegereblyéztek száz oldalnyi, korábban újságokban megjelent írást, aztán novelláskötet címszó alatt piacra dobták. Gondolom, üzletileg sikeres volt, de ez a könyv jó példája annak, hogy egy irodalmi mű attól még nem lesz koherens, teljes egész, hogy szerkesztőként valaki fog x számú rövid történetet és egy borító közé préseli őket: én legalábbis nem találtam az összhangot köztük. Fogalmazhatnék úgy is: az elbeszélések önmagukban nem rosszak, de a kötet hagy kívánnivalót maga után.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar wass albert szépirodalom kráter kiadó

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr714068690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.