A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Politika és életszentség

2012.05.08. 15:31 :: eMBé

Jeles nap a mai: kereken két éve regisztráltam a Moly.hu könyves közösségi portálon. Gondolom, ettől nem sokan kerültek most heves izgalmi állapotba - és ez rendben is van így -, de akit már "magába szippantott a rendszer", pontosan tudja, hogy miért tölti el ez büszkeséggel az embert... :o)

Úgy gondoltam, azzal ünnepelek, hogy néhány hetes mulasztásomat bepótolva végre megírom René Lejeune Politika és életszentség c. kötetének értékelését. A Robert Schuman, Európa atyja alcímet viselő műre a Molybolton keresztül tettem szert. Mindezt csak azért jegyeztem meg, mert 92%-os leértékelés mellett kétszáz mulandó magyar forintért vásároltam: szóval ha valakit nem is érdekel a téma, ajándékkönyvként költségkímélő szempontból tökéletes lehet.

Mivel szeretem a műfajt, az elmúlt években számos politikai memoárt olvastam: volt köztük saját visszaemlékezés, és mások által írt életrajz is. Utóbbiak közt ugyanúgy akadt koncepciózus rosszindulatú, mint az egekig magasztaló seggnyalós, de a legtöbb szerencsére objektivitásra törekvő, korrekt munka volt. Közös vonásként azonban mindegyiket az határozta meg, hogy a kötetek középpontjában a tárgyalt személy vagy - szerencsésebb esetben - annak munkássága állt, amit a szerző így vagy úgy értékelt, ítélt meg.

Ez a könyv azért volt különleges, mert egy nagyon sajátos szempontból írta le a mai Európai Unió alapjait lefektető francia politikus életútját. Bár kifejezetten jóindulatúan közelített Robert Schuman munkásságához, annyiban nagyon más volt az általam korábban olvasott életrajzokhoz képest, hogy a kötet fókuszában szigorú következetességgel az állt, hogy Schuman politikai pályája, annak mozzanatai mennyire feleltek meg az egyetemes keresztény értékrendnek. (Fontos tudni: ahogy a szerző, úgy Schuman is mélyen hívő katolikus volt, a kötet pedig a Keresztények a XX. században sorozat részeként jelent meg az Új Ember Kiadó gondozásában.)

Lehet, hogy a fenti sorok kissé bigottnak tűnnek, de ez ne ijesszen el senkit: sajátos stílusú, de olvasmányos, jó könyv a Politika és életszentség. Nagyon jó képet rajzol a második világháború utáni, Európa jövőjét féltő politikai gondolkodásról, annak meghatározó alakjairól. Aki nem foglalkozott behatóbban a témával, sokat megtudhat a mai Európai Unió életre hívásának, kezdeti nehézségeinek körülményeiről. A magyar kiadást külön dicséri, hogy az előszóban Fejérdy Gergely történész átfogó képet ad Schuman munkásságának magyarországi vonatkozásairól.

Akiről szándékosan nem írtam eddig, az a könyv alanya: Robert Schuman. Lehetetlen néhány mondatban érzékeltetni, hogy milyen emberi nagyság kell ahhoz, hogy valaki a németek által otthonából elűzött franciaként már a világháború hónapjai alatt azon gondolkozzon, hogy miként oldható meg a két nép békés együttműködése a későbbiekben - majd ezt évtizedeken keresztül következetes, szívós munkával meg is valósítsa. Mint írtam, ezt egy blog bejegyzésben lehetetlen érzékeltetni - el kell olvasni hozzá a könyvet.

Szólj hozzá!

Címkék: külföldi közélet szakirodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr184496322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.