A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Hatás - A befolyásolás pszichológiája

2013.06.11. 11:28 :: eMBé

Hosszú évek óta gondot jelent, hogy sokkal több érdekes könyv kerül a látóterembe, mint amennyit ténylegesen el tudok olvasni, így a könyves kívánság- és várólistám egyre csak gyarapodik. Ezt a helyzetet időnként súlyosbítja az, amikor hirtelen jött ötlettől vezérelve, előre be nem tervezett olvasmányoknak esek neki. Ilyen "hirtelen felindulásból elkövetett olvasás áldozata" lett Robert B. Cialdini Hatás - A befolyásolás pszichológiája c. könyve is. A közelmúltban bukkantam rá ismerősöm kötetei közt, és a sokat sejtető cím csábításának engedve (a témáját illetően ennek azért megvan a maga diszkrét bája) kölcsönkértem tőle.

A szerző szociálpszichológus, az egyéni és társadalmi befolyásolási mechanizmusokról írott, alapvetően nagyközönségnek szóló munkája az elmúlt években világszerte bestseller lett. Hét átfogó fejezetben fejti ki azokat a praktikákat, amelyek segítségével (egyenként vagy összehangolva) hatással lehetünk környezetünkre. Vagy éppen amelyekkel mások akarnak befolyásolni bennünket.

Nem egyszerű a helyzet, mert annak ellenére nem vagyok elragadtatva ettől a könyvtől, hogy a nettó kritikai szempontokat figyelembe véve tulajdonképpen minden a helyén és a megfelelő arányban van benne. Azt adja, amit a fülszövegben és az előszóban ígér; az alapos szerkesztői munkát dicséri, hogy jól strukturált fejezetei vannak; szakirodalmi hivatkozásokkal sűrűn ellátott alapos mű; miközben a laikus olvasó számára is közérthető szövege van, amelyet gyakran egészít ki egy-egy humoros magyarázó ábra.

Két, alapvetően személyes oka van annak, amiért mégsem nyerte el a tetszésemet. Egyrészről abban bíztam, hogy lesz szó benne a szűkebb szakterületemről, a közélet világáról: a politikai marketingről, a választók befolyásolásának technikáiról, szavazatszerző és közvéleményt formáló mechanizmusokról. Mindennek nyoma sem volt a könyvben. Egyedül Obama kapcsán írt fél oldalt a sztárok politikai szerepvállalásáról kampányok idején, de hát ez édes kevés a téma könyvtárnyi szakirodalmához képest.

Másrészről - bocsánat a szerénytelenségért - túl sok újdonságot számomra nem tartalmazott a könyv. Mint mindenkinek, nekem is vannak bizonyos korlátaim, és ha a mozgásteremet egy-egy aktuális élethelyzetben bővíteni akarom, akkor hatnom kell a körülöttem levő emberekre. Ahhoz hogy érvényesítsem az érdekeimet, nincs mese, szintén befolyást kell gyakorolnom a környezetemre. Az egy más kérdés, hogy ennek a technikáit a legtöbbször ösztönösen, és nem tudatosan alkalmazom, de többé-kevésbé nap mint nap élek vele az emberi kapcsolataimban. (Erről a jelenségről bővebben Eric Berne írt szintén világhírűvé vált pszichológiai könyvében, az Emberi játszmákban.) A Hatás jól összegzi és rendszerezi ezeket a technikákat, de túl sok újdonsággal igazából nem szolgál.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy másoknak ne lehetne érdekes. Több olyan hasznos információ van ugyanis benne, amely rávilágít azokra a kereskedelmi, értékesítési praktikákra, amelyekkel ügyfélként csőbe húzhatnak bennünket, így nem árt tisztában lenni ezekkel mielőtt betérünk mondjuk egy autókereskedésbe. Jó könyv ez, bár tartok tőle, hogy pusztán az elolvasása nem sok ember életében hoz gyökeres változás: a befolyásolási technikák tudatos használata - vagy ezek elhárítása - következetes és sok-sok gyakorlást igényel ahhoz, hogy érdemi eredményei legyenek. Ez esetben az elmélet ismerete sajnos kevés.

Szólj hozzá!

Címkék: külföldi ismeretterjesztő pszichológia hvg kiadó robert b cialdini

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr385355103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.