A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

A felkelő nap árnyéka

2010.05.05. 14:13 :: eMBé

Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy eddigi olvasmányaim közül messze ez volt a legjobb interjúkötet, ami valaha a kezembe került! Úgy olvastam ki két nap alatt a könyvet, hogy önmagában a téma - a Japán világ és kultúra - az érdeklődési köröm középpontjától elég távol esik. Ehhez képest alig tudtam letenni! Jogászoknak, közgazdászoknak, szociológusoknak, politológusoknak, társadalomföldrajzosoknak, nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozóknak, - és úgy általában - Ázsia iránt érdeklődőknek alap munka! Aki nem tartozik a fenti kategóriák egyikébe sem, annak is!

Elsősorban azért, mert lényegében semmit sem tudunk Japánról. Amit ez a könyv felvázol a japán társadalmi kapcsolatokról, a gazdaság és a politika mozgatórugóiról, az alapján a fenti kijelentés egyáltalán nem túlzó. A felkelő nap árnyéka már kissé baljós címével is sejteti, hogy nem fenékig tejfel az élet azért arrafelé sem. Egy külföldinek meg - pláne, ha kaukázusi, ráadásul még nő is - főleg nem az. Az interjúkötet riportalanya ugyanis nem más, mint Ferber Katalin gazdaságtörténész, aki 1993-ban súlyos betegen úgy döntött, hogy új életet kezd ebben a Távol-keleti országban. A ma már nemzetközileg jegyzett és elismert szakember jelenleg Japán második legnívósabb egyetemének docense - de közel sem volt mindig ilyen kitüntetett pozícióban. A 2008-ban megjelent interjúkötet lényegében az ő ott eltöltött másfél évtizedén keresztül mutatja be a Japán társadalom, kultúra és gazdaság sajátosságait, amolyan "Mi van a színfalak mögött?"-jelleggel.

Európai szemmel sok esetben kifejezetten ijesztő az a kép, amit Ferber felvázol a japán emberek hagyományairól, társadalmi kötöttségeikről, vagy a már születésük pillanatában elrendeltetett életpályájukról. Olvasás közben olyan érzése van az embernek, mintha az a Japán, amit a tankönyvekből és az ismeretterjesztő TV-műsorokból tudni lehet az országról csak egy gondosan berendezett kirakat lenne a külföldiek számára. A lényegi dolgok mélyen rejtve maradnak. Ferber Katalinnak közel tizenöt év és ezalatt rengeteg keserű - úgy szakmai, mint emberi - tapasztalat kellett ahhoz, hogy kiismerje ezt a világot. Érdekes azonban - és ez a kötetből nem derül ki egyértelműen -, hogy ha mégoly szívós és kitartó jelleme van is valakinek, mint neki, de nem érzi jól magát egy ilyen közegben, akkor miért nem lépett tovább? Ez a kérdés azonban csak múlt időben állja meg a helyét, mert a jelen a sikeres egyetemi szakember számára már teljesen másról szól.

A könyvből olyan dolgokat tudhat meg az olvasó, mint hogy a temetési szokások szerint  miért virrasztanak a halott mellett három napon keresztül a családtagok a saját otthonukban? Hogy a családi esküvők alkalmával miért adósodnak el gyakorlatilag a szülők? Hogy a férfiak keresetét miért a feleség által nyitott és felügyelt bankszámlaszámra utalják a cégek? Hogy milyen a közlekedés a tizennégymilliós Tokióban, amelynek csak a szigorúan vett belvárosa akkora, mint egész Budapest? Hogy miért van Japánban több mint egymillió olyan ember, akiknek - annak ellenére, hogy már generációk óta ott élnek - egyszerűen nincs állampolgárságuk, és csak egy papír cetli szolgál a személyazonosságuk igazolására? Vagy hogy miként fordulhat elő, hogy az építőipar közel 70%-át a japán maffia uralja?

Hihetetlenül izgalmas és olvasmányos a könyv! Akinek a fentiek alapján sem keltette fel az érdeklődését, annak ajánlom Szikra Zsuzsa kiváló interjúját Ferber Katalinnal, amely 2009 decemberében hangzott el a Kossuth Rádióban.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar ismeretterjesztő ferber katalin szakirodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr291976470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása