A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Volt egyszer egy Jugoszlávia

2011.07.02. 16:10 :: eMBé

Évekkel ezelőtt az egyik egyetemi prezentációmhoz használtam forrásként a Volt egyszer egy Jugoszlávia c. kötet bizonyos fejezeteit. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy jó lenne egy nap az egész könyvet elolvasni, mert érdekes lehet szakirodalmi szinten tájékozódni mindarról, amit részben személyesen is átéltem: 1985-ben születtem az akkori Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaságban; a katonai sorozások miatt sok magyar családhoz hasonlóan az enyém is érintett volt a délszláv háborúban; kisiskolásként éltem meg a gazdasági embargó által generált hiperinflációt; kamaszként pedig a koszovói etnikai tisztogatásokra válaszként adott, három hónapig tartó NATO bombázásokat 1999-ben.

Tizenöt eseménydús év a XX. század végéből, ami sokaknak csak történelem, még többeknek rég elfeledett képek az esti híradóból - vagy a fiatalabb generációknak már az sem. Nekem viszont ez a tizenöt év a gyerekkoromat határozta meg, kerete volt mindannak, amit a világból megtapasztalhattam. A személyes emlékek és élmények fontosak és hasznosak, de pont emiatt érdekelt az is, hogy "kívülről" milyen volt Jugoszlávia, szerettem volna megérteni, hogy honnan eredtek a balkáni konflktusok.

Juhász József könyve Jugoszlávia teljes XX. századi történetét dolgozza fel hét nagy fejezetben, amelyhez még hatvan oldalnyi függelék tartozik: térképek, táblázatok, kronológia, a jelentősebb politikusok rövid életrajzai, és a válogatott bibliográfia megjelölése. Bár egyértelműen szakirodalmi munka, de terjedelméből is kitűnik, hogy a téma iránt érdeklődők számára inkább csak egy alap kötet: arra bőven jó, hogy képbe kerüljünk a XX. század talán legsokszínűbb és legösszetettebb európai országának történelmével, de aki komolyabban akarja kutatni Jugoszláviát, annak önmagában ez a bő háromszáz oldalas könyv, nem lesz elég.

Az a tény, hogy viszonylag lassan haladtam vele, inkább a tudományos stílusának volt köszönhető, nem a minőségének: teljesen korrekt munka, a lényegre szorítkozik benne a szerző. Talán túlságosan is: utólag úgy érzem, mintha inkább csak a kötet végén felsorolt források szintézise lenne a Volt egyszer egy Jugoszlávia, mert nehezen tudnám megmondani, hogy melyek voltak benne Juhász József hozzáadott értékei. (Ez eredhet persze abból is, hogy egyáltalán nem vagyok jártas a téma szakirodalmában, így nem tudom megítélni, hogy az egyéb munkákhoz képest ez a könyv mennyiben nyújt mást vagy újat.)

Ha a végső mérce az, hogy "helyre rakta-e bennem" a '90-es évek eseményeit, segített-e megérteni a történések okait, akkor a válasz az, hogy igen. Mint írtam, jó munkának tartom, de a kíváncsiságomat önmagában ez a könyv nem elégítette ki: ha ezen felül valaki tud kifejezetten a délszláv válsággal foglalkozó - nem feltétlenül szakirodalmi - kötetet ajánlani, örömmel veszem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr903032769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása