A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Néma tavasz

2013.04.09. 20:30 :: eMBé

Évekkel ezelőtt volt az egyetemen egy Ökopolitika c. kurzusom, ott hallottam először erről a könyvről. Ha a Néma tavasz egy lett volna a többi ajánlott szakirodalmi munka között, jó eséllyel nem marad meg az emlékezetemben, hiszen egy 1962-ben íródott környezeti-biológiai témájú műről van szó, ami így önmagában nem sok embert hoz lázba, köztük engem sem. A dolog akkor vált érdekessé - és ez a fülszövegből és az előszóból is kiderül -, amikor az oktató a könyv hatásáról, utóéletéről kezdett el beszélni - de ne szaladjunk ennyire előre.

Az 1940-es években a második világháború fegyverkezési versenye nem csak az atombomba kifejlesztésére irányult, hanem egy addig jóformán soha nem használt fegyvernem tökéletesítésére is: a mérges gázokra, a vegyi hadviselésre. Jelentős összegeket fordítottak - főleg az Egyesült Államokban - a minél hatékonyabb ideggázok kifejlesztésére, ami gyakorlatilag sikerült is, csak hogy idő közben véget ért a világháború. A vegyszergyártók nem keveset fektettek bele a kutatásokba, ami viszont így kidobott pénznek tűnt. Ekkor jött a nagy ötlet: mi lenne, ha ezeket a vegyszereket csökkentett koncentrációtartalom mellett a mezőgazdasági permetezésben, rovarirtóként használnák fel? Sok százmilliós üzletágról lévén szó, a lobbi és a propaganda beindult, a hatóságok pedig végül zöld jelzést adtak (érdekes, ahogy a technikák változtak az elmúlt bő fél évszázadban, de az alapvető mechanizmusok ugyanazok maradtak Amerikában).

A bajok már korán, az '50-es évek elején jelentkeztek: a kártevő rovarokon túl a pontatlan koncentrációtartalom miatt a lepermetezett területek állatvilága is drasztikusan csökkent, egyes populációk teljesen kihaltak a korábbi természetes élőhelyükről. A helyi farmerek és természetvédők persze felemelték a hangjukat, de nem sokat tehettek a tőkeerős nagyvállalatokkal szemben, hiszen azok sikeresen elhitették a közvéleménnyel, hogy csak elszigetelt esetekről van szó. A vegyszereket az évek során finomították, de valami továbbra sem stimmelt: egy-egy szúnyogirtó permetezés után volt, hogy egész megyék madárvilága pusztult ki: innen a kötet címe is, a madárcsicsergés nélküli néma tavasz.

A szerző, Rachel Carson alapvetően tengerbiológus volt, de annyira bosszantották a természeti környezetben okozott súlyos károk, hogy elkezdte kutatni a témát, és az 1950-es évtized már meglevő tapasztalataival  esettanulmányok sokaságát gyűjtötte össze - végül pedig a nyilvánossághoz fordult. Sikere abban rejlett, hogy kollégáitól eltérően, a szélesebb közvélemény számára is érthetően fogalmazta meg hetente publikált újságcikkeit. Írásaiban következetesen harcolt egy bizonyos súlyosan mérgező vegyszer, a DDT és vegyületszármazékainak betiltásáért. Esettanulmányaiban drámai hangon, néhol szépirodalmi igényességgel írta meg a DDT katasztrofális hatásait. Az összefüggések gyorsan egyértelművé váltak az egyre szélesedő olvasótáborában: a permetezés után a vegyület a talajba került, onnan először a földben élő bogarak, giliszták szervezetébe, amiket ha megettek a madarak vagy rögtön kipusztulnak, vagy terméketlenné válnak. De a láncolat itt nem ért véget: a földbe került mérget ugyanis az eső, a talajvíz a folyók élővilágához is eljuttatta, így az az ottani halállományra is végzetes hatással volt, de megbetegítette vagy sterilizálta a folyó egyéb élővilágát is. A kérdés, amit Rachel Carson sorai között folyamatosan sugallt az olvasóinak az volt, hogy ha az érzékenyebb állatvilágra ilyen radikális hatással van a DDT, akkor az emberre hosszú távon milyen jövő vár? Mert hogy a permetezett területeken élő lakosok szervezetében ugyanúgy kimutatták a vegyületeket...

Egyébként is zajos visszhangot kiváltó újságcikkeit végül 1962-ben szerkesztette könyvvé: a Néma tavasznak elementáris erejű nemzetközi hatása lett. A kötet megjelenésének alapvető szerepe volt a környezetvédő civilszervezetek és az állami környezetvédelmi felügyeletek létrejöttében, a '60-as évek zöld mozgalmainak, majd az ezekből alakult zöld pártoknak a megszületésében. Carson - bár mellrákja miatt nem élhette meg -, de elérte célját: a DDT-t és a legtöbb származékát betiltották.

Valahol a könyv előszavában szerepel, hogy Rachel Carson sorsa és munkássága attól igazán különleges, hogy az ő példája bizonyítja igazán, miként tud akár egyetlen civil ember is óriási hatással lenni a világ alakulására. A fejezetek konkrét természeti, környezetvédelmi tanulságain túl ezért fontos könyv ez.

Szólj hozzá!

Címkék: külföldi szakirodalom rachel carson

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr65144806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása