A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Az Olvasás 7 Hete - V. hét

2011.08.07. 18:31 :: eMBé

Ha először járok egy olyan lakásban, ahol korábban még nem voltam, egyből nekiesek a könyvespolcnak: madarat tolláról, embert a könyveiről. A könyvespolc önmagában természetesen még nem irányadó, hiszen van, aki könyvtárba jár, van aki másoktól kölcsönkér, így pusztán az alapján, hogy kinek milyen könyvei vannak otthon, nem lehet következtetni a személyiségére.

Tény azonban, hogy sokat elárul valakiről, hogy milyen könyveket olvas. Szórakoztató- vagy szépirodalmat, esetleg szakkönyveket? Regényeket, novellákat, drámákat vagy verseket? Kortársakat vagy klasszikusokat? Magyart vagy külföldit? Illetve ezeket milyen arányban.

Némileg árnyalja a képet, hogy szerintem a könyv és az olvasó személyisége közti kapcsolat kétoldalú, ugyanis kölcsönhatásban vannak egymással: nem csak az olvasó személyiségéről kaphatunk információkat az olvasmányai ismeretében, de minden egyes elolvasott kötet formálja is az olvasó személyiségét. És most egyáltalán nem az ismeretterjesztő vagy az ún. személyiségfejlesztő könyvekre gondolok: egy fikciós alapokra épülő regény ugyanúgy képes alakítani az ember értékrendjét - akár radikális mértékben is. Igen, saját tapasztalatból beszélek, esetemben kiváló példa volt erre a korábbi bejegyzéseimben már többször említett 1984 George Orwell-től.

Szóval igen, elárul bizonyos dolgokat az ember személyiségéről az, hogy miket olvasott korábban, de a fentiek tükrében sem tartom helytállónak azt a tételt, hogy "Az vagy, amit olvasol." Nem kell diplomás pszichológusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk: az ember személyiségszerkezete számos szocializációs ágens eredményeként alakul ki, és ezekhez képest az olvasmányélményei viszonylag elhanyagolható szerepet játszanak az összkép szempontjából. Mert - sarkítva - ha tényleg azok lennénk, amiket olvasunk, akkor ezen logika mentén a nem olvasók népes táborának személyisége sem lenne... Ami persze nyilván nem igaz.

A kérdést talán úgy lenne érdekesebb megvizsgálni, hogy ahhoz képest amilyen valakinek a személyisége, azt mennyire tükrözi az elolvasott köteteinek listája? Erről azonban általánosságban nagyon nehéz lenne írni, hiszen ez már személyre szabott kérdés: így mindenkinek leginkább az adatik meg, hogy a saját személyiségét összevesse az olvasmányaival.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr683132109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása