A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Szitakötő

2012.10.29. 13:14 :: eMBé

Az egész egy hirtelen jött ötlettel kezdődött. Október 7-én, vasárnap este valahogy az Európa Kiadó Facebook-oldalára tévedtem, ahol premier plánban hirdették Vámos Miklós új regényének másnapi könyvbemutatóját. Ilyenen még úgysem voltam soha, gondoltam, miért ne mennék föl Pestre erre a pár órára? Bár még a szerző egyetlen könyvét sem olvastam, nem is foglalkoztatott különösebben soha, valamiért határozottan jó ötletnek tűnt a dolog. Szóval másnap fölkerekedtem.

A Nyugati téri Alexandra könyváruház pódiumhelységében húsz perccel a kezdés előtt már nem lehetett ülőhelyet találni, de még mindig csak jöttek és jöttek az emberek: az olvasáskultúráért joggal aggódók kórusának azért valamelyest jó hír, ha 2012-ben egy kortárs író könyvbemutatóján ekkora tömegnyomor van, és az új kötet azóta is előkelő helyen tanyázik az ilyen-olyan áruházláncok eladási listáin. Az egyébként hihetetlenül jó hangulatú bemutatóról azért nem szeretnék most többet írni, mert az eKultúra rögzítette az egészet és IDE KATTINTVA meg is tekinthető. Lényeg a lényeg: a bemutatót követően volt szerencsém dedikáltatni a frissen vásárolt könyvet, és teljes elégedettséggel jöttem el aznap este a fővárosból.

Miután a hosszú hétvégén végre befejeztem A 22-es csapdáját, a friss élmények miatt kézenfekvő volt, hogy a Szitakötő legyen a következő olvasmányom. Kicsit tartottam tőle, mert a története egy olyan generáció tagjainak barátságáról szól, akik az 1950-es évek első felében születtek, én meg ugye a '80-as évek kellős közepén kezdtem el földi pályafutásomat. A félelmeim teljesen alaptalanok bizonyultak: akinek korombeli fiatalként - akár csak a családi beszélgetésekből - van egy minimális rálátása a XX. század második felének magyarországi társadalmi viszonyaira, annak semmi gondja nem lesz a regénnyel.

A nyolcak története egy 1957-es táborban kezdődik, ahol a tagok életre szóló barátságukat a maguk 12 pontjával biztosítják be. Ez a "véd- és dac-szövetség" az, amelyet az olvasó végigkövethet a társaság évi közös találkozói által. Vámos nagyon jó mesélő, hiszen olyan ez a történet, mint maga az élet: nem idealizált, cukormázas emberi kapcsolatokat ír le, hanem egy olyan társaság őszinte barátságát, ahol boldog pillanatok mellett ugyanúgy jelen van a kamaszkori rivalizálás, és a belőle eredő féltékenység, mint a politikai nézeteltérésekből adódó feszültség, hogy csak két példát említsek.

Érdekes volt megtapasztalni, hogy a kezdeti könnyed hangulat az idő előrehaladtával egyre komorabbá, sőt néhol kifejezetten nyomasztóvá válik. A "gondtalan ifjúság" időszakát szép lassan felváltja házastársi kapcsolatok krízise és felbomlása, az egzisztenciális bizonytalanság, vagy egy-egy korai haláleset által meghatározott élethelyzetek. Az elmúlás egyre markánsabban van jelen a történetben, és hiába szeretné az olvasó, hiába szurkol a szereplőknek, a békés-boldog idős kor nem nagyon jelenik meg a könyv lapjain.

Van két apró szépséghibája a regénynek, amit meg kell említenem: egyrészről a kötet első felében Vámos több helyen pontatlan tájszólással, ragozással szólaltatja meg a szereplőit, látszik, hogy eddigi történeteinek szereplői mind fővárosi emberek voltak, és kevésbé mozog otthonosan a vidékies közegben. Másrészről - és ez abszolút szubjektív - az utolsó fejezet jövőben játszódó 2026-os környezete kicsit túl lett díszítve. A cselekvés és a zárójelenet rendben van, de ami a közeget illeti, érzésem szerint a kevesebb több lett volna.

Azonban ezzel együtt is rendkívül jó könyv a Szitakötő, szívesen olvastam. Ideális első kötetnek bizonyult: olvasmányos, jó ritmusban adagolt hiteles történet egy nemzedék tagjairól, akik "a keményvonalas szocializmus éveiben voltak gyerek, a puhább diktatúrában kamasz és ifjú felnőttek, életük közepét találta telibe a rendszerváltozás, és az azt követő magyar kapitalizmusban is éltek huszonkét évet".

Szólj hozzá!

Címkék: magyar vámos miklós szépirodalom europa kiado

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr344876151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása