A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Bunny Munro halála

2010.05.31. 19:38 :: eMBé

Ha egy színész, énekes, sportoló vagy egyéb híresség könyvírásra adja a fejét, az számomra eleve gyanús: a menedzserek részéről ilyen esetekben legtöbbször a sokadik bőr lehúzása a cél, miközben a márkajeggyé avanzsálódott sztárnak szinte semmi köze sincs a saját nevével fémjelzett kiadványhoz. Madonna mesekönyveit például ugyanúgy nem fogom felolvasni majd a gyerekeimnek, mint ahogy Kim Cattrall (Samantha karakterét alakító színésznő a rendkívül magas kulturális és művészi értékű Szex és New York-ból) köteteit sem ajánlanám egyetlen önértékelési zavarokkal küszködő tizenéves lánynak. Persze akadnak olyan üdítő kivételek, mint Hugh Laurie A balek c. krimije.

Meg aztán itt van ez a zseniális Nick Cave, aki énekhangját tekintve - Kovács Ákos találó kifejezésével élve - valószínűleg a Megasztár jászjákóhalmi elődöntőjében kiesne már, de olyan karizmatikus személyiséggel megáldott előadóművész, hogy nem lehet nem figyelni rá. Elsősorban emiatt érdekelt a tavaly megjelent új regénye, a Bunny Munro halála. Már a címe sem szokványos, de a magyar kiadás borítója meg egyenesen zseniális!

Szóval fokozott várakozás előzte meg nálam a kötetet, de - bocsánat, ezt le kell írnom - az első ötven oldal keményen pofán vágott: rendkívül nyögvenyelősen és izzadságszagúan indult el a történet. A kozmetikai termékekkel házaló szoknyavadász Bunny Munro karakterét felszínesnek és közönségesnek éreztem, a párbeszédek nagyon életszerűtlenek voltak, a szituációk pedig mesterkéltek. Aztán az ötvenedik oldal környékén Cave elkezdett belevinni némi iróniát és játékosságot az írásába, és ettől mintha rátalált volna a regény hangulatára. Közelebb hozta a főszereplő személyét az olvasóhoz, gördülékenyebbé vált a meseszövése is, és egy idő után kifejezetten érdekes olvasmánnyá vált a könyv - bár ennek ellenére most sem tudom pontosan behatárolni, hogy ez valójában milyen regény. A hátoldali ajánló szerint ha Cormac McCarthy-t, Franz Kafkát és Benny Hillt összezárták volna egy szobába, ők hárman írtak volna együtt ilyen történetet. Ettől tökéletesebben én sem tudtam volna megfogalmazni.

Amit még hiányolok belőle - és szerintem ez határozottan jobbá tehette volna a kötetet - az, hogy a szerző bár a cselekmények jelentős részét Bunny kisfiának szemszögéből írta le, a fiú karakterét, személyiségét nem bontotta ki olyan részletesen, mint az apjáét. Ezen dolgozhatott volna még Cave, de tekintve, hogy nem szakavatott íróról van szó, ez nála bocsánatos bűn.

A Bunny Munro halála igazából a főszereplő életéről, pontosabban utolsó napjairól szól. Egyszerre gusztustalan, humoros, szürreális, drámai és megindító. Klassz olvasmány, hétvégi kikapcsolódáshoz ideális, bár a magukat prűdnek vallók inkább ne vegyék kézbe. A többiek is csak annak biztos tudatában, hogy nem művészi szépirodalmat olvasnak, hanem szórakoztató regényt. Abból viszont egyértelműen a minőségibb fajtát.

Szólj hozzá!

Címkék: külföldi ponyva nick cave

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr232045680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása