A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Az idegenek - A Garrenek műve III.

2010.08.03. 16:19 :: eMBé

Lassú agónia és csendes, de méltóságteljes elmúlás. Legpontosabban talán így lehet jellemezni a Garrenek-ciklus harmadik kötetét. A második részhez hasonlóan a téma lényegében ugyanaz maradt, csak a nézőpont változott: míg Márai a Féltékenyek-ben a hazatért gyerekek életén keresztül mutatta be a családot, addig Az idegenek oldalain elsősorban a haldokló családfő, az apa kapja a főszerepet.

Egyre inkább az az érzésem a sorozattal kapcsolatban, hogy Márai elsősorban egy korszakot akar benne bemutatni az olvasóknak, és ehhez inkább csak ürügyként használja a Garren családot. A Zendülők e tárgyalt korszak előzményeibe enged betekintést néhány fiatalember lázadásán keresztül. A Féltékenyek már magát a korszakot tárgyalja az idő közben felnőtt fiatal generáció életstílusának bemutatásával. Az idegenek pedig azt meséli el, hogy a világ milyen okok miatt billent ki a megszokott ritmusából, ezzel akarva akaratlanul történelmivé téve ezt a bizonyos korszakot. A cím is erre utal: az idegenek azok, aki egy éjjelen elözönlik a Várost, és bár nyíltan senki sem szegül ellenük, hamar kiderül, hogy a lakói nem akarnak behódolni nekik. Az idegenek ellepik a hivatalokat és minden fontos világi pozíciót, de az őslakosok - évszázados közösségi élményekből erőt gyűjtő - tartását nem tudják megtörni. Az ellenállás néma, de erőteljes.

Ennek az ellenállásnak volt egyik kulcsfigurája az apa, aki utolsó heteit éli. Betegágyán számot vet sorsával, hibáival, hagyatékával. Mindenki sürög-forog körülötte, de a gyerekek közül csak a beavatottak sejtik, hogy az összes orvosi praktika hasztalan, hiszen maga az apa döntött úgy, hogy távozni akar. A kérdés az, hogy az apa halálával megtörik-e az ellenállás?

Ez a regény az előző kettőhöz képest jóval komorabb, de úgy érzem, ez a fajta drámaiság nem feltétlenül vált előnyére, főleg ami a történet utolsó harmadát illeti. Az elején kifejezetten érdekes és izgalmas volt az apa szemszögéből látni a Város jelenét meghatározó múltbeli eseményeket, de aztán a századik oldal környékén volt egy fejezet (A varázslat), amit azóta sem értek, miért ékelődött be a történetbe. Ezt követően azonban a történetmesélés átment egy haldokló idős ember elmélkedéseibe, amik olykor túlságosan is lehangolóak és nyomasztóak voltak. Örültem, hogy vége lett.

Érdekes azonban, hogy számomra ezzel a befejezéssel is kerek egésznek hat a történetfolyam: akkor sem lett volna hiányérzetem, ha itt lezárja Márai a sorozatot. Ennek tükrében különösen kíváncsi vagyok a folytatásokra, hogy tud-e bennük újítani a szerző, vagy innen már csak lefelé van út...

2 komment

Címkék: sorozat magyar márai szépirodalom helikon kiado

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr712196137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildi20 · http://tagok.hotdog.hu/-gomboca- 2010.08.11. 09:20:27

Azt hiszem, nekem is kellene Márait olvasnom, ez a háromrészes sorozat nagyon jónak hangzik.

Amúgy van egy újabb meglepi a blogomban. :D

ildi20 · http://tagok.hotdog.hu/-gomboca- 2010.08.14. 21:20:23

Válaszolva a kérdésedre, szerintem igenis kreatív a blogod, és itt nem a dizájnt értem csak (ami egyébként tök harmónikus), hanem az írásaidat, tetszik nagyon ahogyan fogalmazol, és persze amit. :)
süti beállítások módosítása