A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Halálcsapda

2011.01.02. 19:02 :: eMBé

Az eredeti terv az volt, hogy ha már Robin Cook Fertőzés c. regényével kezdtem a 2010-es évet, akkor - amolyan keretes szerkezetet adva az esztendőnek - egy RC-kötettel zárjam is azt, de az élet sajnos felülírta az elképzeléseimet. Bizonyos külső körülmények miatt csak Dabasra visszatérve, január elsején tudtam befejezni az aktuális krimit, a Halálcsapdát. Nem véletlenül esett pont erre a regényre a választásom: a két törvényszéki orvosszakértő, dr. Jack Stapleton és dr. Laurie Montgomery duójának újabb kalandjáról van ugyanis szó benne. A két szereplővel legutóbb pont a Fertőzésben találkozhatott Cook hűséges olvasóközönsége, így ez a regény egyfajta folytatásnak is minősül kettejük élete szempontjából.

Amíg olvastam a könyvet folyamatosan azon gondolkodtam, hogy mit lehetne írni majd róla itt a blogon, hiszen az, hogy "klasszikus Cook-féle orvoskrimi annak minden velejárójával együtt" nem túl kreatív, még ha szó szerint igaz is ez a megállapítás. Ezen túlmenően ami szemet szúrt a kötetben, az a legelején található köszönetnyilvánítás volt: a szerző hat olyan személynek mondott köszönetet a regény megszületéséért, akik közt volt büntetőjoggal foglalkozó ügyvéd, adóügyi és ingatlanbefektetési szaktanácsadó, valamint szórakoztatóiparban dolgozó nagyvállalkozó is. Utóbbi tanácsait - gondolom - a történetben megjelenő New York-i maffia-szál hitelessé tételéhez használta fel Cook.

Szűkebb értelemben mindez azért figyelemre méltó, mert nagyon jól mutatja, hogy a szerző a háttértörténethez szükséges alapinformációkat mekkora körültekintéssel gyűjtötte be, pedig "csak" egy krimiről van szó.  Tágabb értelemben pedig érdemes a tendenciára figyelni: ha valaki kézbe veszi Cook egy a '70-es vagy a '80-as években írott krimijét és összeveti a Halálcsapdával, akkor nagyon is szembetűnő az a szigorú professzionalizmus, amely a közelmúltban megjelent regényeire jellemző. Míg a korábbiak az orvostudományon alapuló, de egyértelműen fikciós történetek voltak; addig az újabbak már olyan orvosetikai témákkal és problémákkal foglalkoznak, amelyek előfordulása a való életben minden további nélkül elképzelhető.

Cook régi vesszőparipája az amerikai egészségügyet behálózó pénzügyi lobbik miatti aggodalom: eleget lehet-e tenni a hippokratészi eskünek úgy, hogy ha a rendszer számos pontját nyereségorientált milliárdos befektetők határozzák meg? (Ajánlott film a témában: Michael Moore - Sicko) A mostani kötet is ezt járja körül. Milyen érdekek feszülnek egymásnak, ha egy szakosodott kórházakat működtető egészségügyi biztosító meg akar jelenni az amerikai tőzsdén?

Paradox módon ami a könyv előnye, az egyben a hátránya is - ám ez csak az olvasó hozzáállásától függ. Sokat lehet ugyanis tanulni belőle az amerikai egészségügyi rendszer sajátosságairól, működéséről - de aki kevésbé nyitott az ilyesmire, annak lehet, hogy túl bonyolult lesz a környezet, amelyben a történet játszódik, így ez a krimi élvezeti értékéből vonhat le. Én mindenesetre örülök, hogy elolvastam.

Szólj hozzá!

Címkék: külföldi krimi robin cook alexandra kiado

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr812554822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása