A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

11/22/63

2013.02.11. 09:26 :: eMBé

Ha Stephen Kingről van szó, ugyanolyan lelkesedéssel várom az új megjelenéseket, mint amennyire szeretem a régi könyveit. Ezzel párhuzamosan viszont egyre inkább felhúzom magam azon, ha egy-egy új regény kapcsán az örök-fintorgó kritikusok rázendítenek a már tíz éve is unalmasnak talált "régen sokkal jobb volt" kánonra. Basszus! Ez a pasas még ha nem is egy Nobel-várományos, de vitathatatlanul az egyik legnagyobb hatású kortárs szerző, ők meg egyre-másra azon röfögnek, hogy mi miért nem jó épp a regényeiben. Amikor először elolvastam a 11/22/63 ismertetőjét, arra gondoltam, legalább most csönd lesz. Olyan alapötlettel rukkolt ugyanis elő a Mester, amivel a sokéves karrierje alatt - érdekes módon - még nem: az időutazással.

King jó érzékkel egy olyan eseményhez - a Kennedy-gyilkossághoz - kötötte a regény cselekményét, amely megválaszolatlan kérdéseinek sorával évtizedek óta foglalkoztatja Amerika és a világ közvéleményét. A történet főszereplője egy kisvárosi angol tanár, akinek gyökeresen megváltozik az élete azzal, hogy haldokló barátja felfedi neki, hogyan juthat vissza a múltba. A lehetőséghez feladat is társul: Jakenek meg kell akadályoznia Kennedy elnök 1963-as meggyilkolását, elejét véve ezzel egy sor más tragikus eseménynek.

Az időutazás mindig is izgalmas fikciós téma volt, de nagyon nehéz kikezdhetetlen történetet kerekíteni belőle, mert az ide-oda ugrálással törvényszerűen felbukkanó logikai bukfencek egyre jobban alááshatják az egyébként jobb sorsra érdemes sztorit. King a 11/22/63-ban kreatívan hidalta át ezt a problémát, így a történet felépítésére gyakorlatilag nem lehet panasz: könnyen követhető, érthető cselekménye van a bő 1100 oldalas, dupla kötetes regénynek.

Bár King sosem titkolta Demokrata párti elköteleződését és a témából is logikusan következne, hogy ez egy politikai regény legyen, ennek igazából nyoma sincs. A fókusz mindvégig a merénylőn, Lee Harvey Oswaldon van, Kennedy személyesen föl sem tűnik a regényben. Ami viszont nagyon is jelen van, az a JFK személyét körüllengő erőteljes kultusz. Ez egyrészről érthető, hiszen már életében is egyfajta szexszimbólumnak számított a női szavazók körében, és vitathatatlan érdemei vannak a kubai rakétaválság kezelésében; másrészről viszont az is tény, hogy politikai teljesítménye - a fenn említetteken túl - erősen megkérdőjelezhető. Szerencsésebb lett volna tehát egy kissé földhöz ragadtabb képet festeni róla, de ez végül is bocsánatos bűn.

Akadt, aki szóvá tette, hogy Oswaldra túl sok figyelmet fordított King a regényben, és emiatt egy ponton túl vontatottá válik a történet, de aki ismeri King érdeklődését a (sorozat)gyilkosok iránt, annak egyáltalán nem meglepő, hogy miért a merénylő körül zajlik a regény fő cselekménye.

Ha most kezdeném el olvasni a kötetet, elöljáróban annyit mindenképpen megtennék, hogy alaposabban utánajárnék Kennedy-nek, és az 1963-as merénylet részleteinek a neten, mert így sok olyan apró részlet is érdekességként jelenne meg a regényben, amik fölött olvasás közben simán átsiklottam. Szóval aki majd csak ezután veszi kézbe a könyvet, nézzen kicsit alaposabban utána a történelmi előzményeknek. Egyébként is klassz regény a 11/22/63, de így még élvezetesebb lehet majd.

Szólj hozzá!

Címkék: külföldi stephen king europa kiado

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr995061720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása