A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

A Setét Torony I. - A harcos

2008.07.20. 22:59 :: eMBé

Amikor tizennégy évesen elolvastam az első regényemet Stephen Kingtől, A Setét Torony-ciklusnak még épp hogy csak megjelent a negyedik kötete. Azóta a maradék három is napvilágot látott, és már terveztem egy ideje, hogy nekiállok az egésznek. Addig nem akartam elkezdeni, amíg meg nem jelenik az összes, mivel az egészet, elejétől a végéig akartam kiolvasni. (Igen, ez a blog szempontjából technikailag azt jelenti, hogy az elkövetkező hét bejegyzés ennek a történetfolyamnak az egyes köteteit dolgozza majd fel.)

Bár King világát meglehetősen jól ismerem, korábban semmilyen fantasy történetet nem olvastam még, így nagy várakozással néztem/nézek Roland lovag kalandjai elé. Ismerőseim elbeszélése alapján A harcos önmagában nem egy irodalmi csúcsteljesítmény (már ha King esetében beszélhetünk egyáltalán ilyenről), sokkal inkább egy rövid felvezetője mindannak az eseménysornak, amire a történet folyamán számíthat az olvasó.

Ennek szellemében álltam neki, és nem is kellett csalódnom: a mindössze 250 oldalas első kötet Roland sivatagi hajszáját írja le a "feketébe öltözött emberrel". Mindeközben felvillannak pillanatképek Roland gyermekkorából, megtudunk néhány ködös információt addigi életéről, de hogy ezek pontosan miként is kötődnek Roland jelenéhez, és ahhoz a "helyéről kimozdult világhoz", amelyben a feketébe öltözött embert üldözi, nem derül ki. Adott egy negatív utópisztikus környezet - nagyjából olyan, mint a Mad Max vagy a Kaptár 3. világa -, melyben mindenki úgy próbál túlélni, ahogy tud.

Útja során Roland bevetődik Tull városába, ahol tanúbizonyságot tesz fegyverforgatási képességeiről; találkozik egy nomád életformát folytató kukaricatermesztővel; és összefut Jake-kel, a kisfiúval, aki meglehetősen abszurd módon került ebbe a világba, és akinek ideiglenes eltűnése ellenére jut még szerep Roland későbbi kalandjaiban.

Ahogy az összes többi kötetet, úgy ezt sem szeretném önmagában mérlegre tenni, hiszen egy nagyon hosszú, összesen közel 4500 oldalas történetről van szó. Ha majd a hetedik könyvön is túl leszek, nyilván kiválasztom, melyik volt közülük a legjobb, de az is csak másodlagos ítélet lesz, mivel a teljes történet a fontos, nem egy-egy szeletkéje.

Szólj hozzá!

Címkék: külföldi sorozat fantasy stephen king ponyva europa kiado

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr28577296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása