A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

A rózsa neve

2010.04.19. 13:11 :: eMBé

Ismét elcsúsztam egy kissé a bloggal, de remélem, ettől még senki nem zokogta tele éjszakánként a párnáját! A késés oka, hogy elbizonytalanodtam az aktuális könyv megítélését illetően. Már a történet legelejétől volt egy viszonylag stabil álláspontom a kötetről, ami az egyes fejezetek elolvasását követően kifejezetten erősödött. A fordulatot az hozta, hogy egy 1988-as kiadás került a kezembe, amely a regényen túl tartalmazott még egy 1982-es keltezésű tanulmányt is A rózsa nevéről, amit maga Umberto Eco írt. Nem tudom, hogy a mai kiadásokban ez a tanulmány helyet kap-e a regény után, de engem eléggé összezavart. Aztán elkezdtem gondolkodni rajta, és rájöttem, hogy ez sokkal inkább hozzásegítheti az embert a mű helyes értelmezéséhez, még akkor is, ha valaki - mint én - csak egyszerű olvasó, és nem szakmabeli irodalmár.

Bár A rózsa neve kétség kívül izgalmas krimi, de nem egyszerű olvasmány, annyi biztos. Pontosabban izgalmas krimi lehet, ha - elsősorban a saját érdekünkben - bizonyos szabályokat betartunk vele kapcsolatban. Az első és talán legfontosabb az, hogy viszonylag gyorsan olvassuk el! A történet hét napot ölel fel, mindegyik nap nagyjából egy 80 oldalas fejezet. Ez egy krimi esetében nem kirívóan nagy terjedelem, ennél a regénynél azonban nagyon is annak tűnik. Hogy miért? A mű egy XIII. századi itáliai bencés kolostorban zajló gyilkosságsorozatot dolgoz fel. Ha kötet pusztán az ehhez kapcsolódó eseménysorra koncentrálna, kifejezetten dimanikus - bár jóval rövidebb - regény lenne belőle. A rózsa neve azonban azért tűnik olyan hosszúnak, mert az egyes fejezetekben a tettes(ek) felderítését Umberto Eco jócskány "felhígítja" a legkülönfélébb teológiai vitákkal, amelyeket a benntlakók folytatnak egymással. A kolostorban úgy hullanak a szerzetesek, mint a legyek, ehhez képest a bűntények - igen lassú - felderítése mellett a szerző XIII. századbeli vallástudományi vitákkal "szórakoztatja" az olvasót. Ami önmagában nem lenne baj persze, csak egyrészről szerintem kevesen járatosak az adott korszak hatalmi-politikai viszonyaiban, és még kevesebben ismerik az ezekhez kötődő különféle felekezetek közti vallási vitákat. Magyarul bizonyos fokú előismeretek nélkül nehéz élvezni a kötetet akkor, ha nem egy szuszra olvassuk ki, mert így a különböző okfejtékes közepedte nagyon gyorsan elveszhetünk a részletek közt. Erre még csak rátesz egy lapáttal, hogy rengeteg szereplője van a regénynek, és ha két teológiai vita közt két-három napra letesszük a kötetet, akkor már elég nehéz lesz felidézni, hogy ki kicsoda volt száz oldallal korábban. Ezért ha most kezdeném el a könyvet, biztos tartanám magam az "Egy nap alatt egy fejezet" elvéhez, és amolyan emlékeztetőként biztos felírnám egy kis cetlire az egyes karakterek jellemzőjét.

Úgy tűnik azonban, hogy nem csak én fogalmaztam meg ezeket a kritikákat Eco-val szemben, mivel a bevezetőben említett tanulmány pont ezen kétélyekre próbált választ adni. Több-kevesebb sikerrel. Mint írtam fentebb, elbizonytalanított kissé az eredeti véleményemben, így könnyen lehet, hogy egyszerűen csak félreértelmeztem a regényt, de ettől még az összbenyomás az maradt, ami. Különben nem ezt írtam volnna le.

A fentiekből talán úgy tűnik, hogy elégedetlen vagyok a könyvvel, de ez nem teljesen igaz. Inkább úgy fogalmazok, hogy sajnálom, hogy egy alapvetően remek krimi élvezeti értékét nagyban elvette a szerző azzal, hogy félig tudományos, félig történelmi szakirodalommá formálta. Bár egyesek szerint meg pont ez a regény erőssége... Én mindenesetre igyekszem az "egyszeri olvasó" szemszögéből megítélni ezt, így számomra ezek a viták inkább megakasztották a történet fő cselekményszálát, mint hogy kiegészítették vagy árnyalták volna azt. Ezzel egyetérteni persze nem kötelező, sőt, inkább azt javaslom, amit nagyjából minden könyv esetében: tessék elolvasni, így önálló véleményt is lehet alkotni róla!

1 komment

Címkék: külföldi krimi umberto eco europa kiado

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr661934090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.04.26. 14:58:19

Igazából ez a fantasztikus Eco könyveiben, akár egy rövid párbeszédbe is képes hihetetlen mennyiségű ismeretanyagot belezsúfolni. A rózsa neve könnyedén lehetne ismeretterjesztő könyv is, vagy kis rádolgozással egy filozófiai munka. Eco bizony megválogatja az olvasóit.
süti beállítások módosítása