A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Emberi játszmák

2010.04.28. 19:40 :: eMBé

Még évekkel ezelőtt ajánlotta figyelmembe egyik ismerősöm Eric Berne Sorskönyv c. munkáját: megállás nélkül áradozott róla, de túl sok konkrétumot nem sikerült kicsikarnom belőle a mű tartalmát illetően. Azt mondta, el kell hogy olvassam ahhoz, hogy tudjam, mi hozta őt ennyire lázba tőle. Utánanéztem a könyvnek, és kiderült, hogy ez már egy korábbi nagysikerű munka folytatása, az Emberi játszmák-é. Felvetettem ezt neki, de azt mondta nem feltétlenül szükséges elolvasni az előzményt, érteni fogom anélkül is a Sorskönyvet. Igyekszem óvatosan kezelni ezeket a jótanácsokat - hiszen, ami egy szakirodalmi jellegű kötetben más számára evidens vagy közérthető, az nem biztos hogy számomra is az -, így betartva a sorrendet először az Emberi játszmákat olvastam el.

Mivel eredetileg pszichológiai segédanyagnak szánta a szerző a könyvet - elsősorban a szakma számára -, ezért a témája értelemszerűen tudományos. A világsikert az hozta meg neki, hogy a szakirodalmi ismereteket a hétköznapi példák sokaságán keresztül írta le, így a szélesebb olvasóközönség is könnyebben megérthette azokat. Mivel túl sok emberi lélektannal foglalkozó könyvet nem olvastam eddig, ezért nincs kellő viszonyítási alapom, de annyi biztos, hogy ez a munka - tartalmi és stílusbeli szempontból egyaránt - elég távol áll a korábban már tárgyalt Csernus-kötettől, de azon "önfejlesztő bestsellerektől" is, amelyekkel mondjuk a Bagolyvár Kiadó árasztja el évek óta a magyar könyvpiacot.

Szóval laikusok számára is érthető az Emberi játszmák - de komolyan oda kell rá figyelni. A könyvben megfogalmazott elméleteivel Berne irányzattá vált a pszichológia tudományágában. Abból indul ki kötetében, hogy minden embernek a saját személyiségén belül három szintje van: egy gyermeki, egy szülői és egy felnőtt énje. Amikor az emberek a legkülönfélébb társas érintkezések során kapcsolatba kerülnek egymással, akkor - szituációtól függően - az egyes személyeken belüli szintek alakítják az adott helyzeteket a másik ember aktuálisan szerephez jutó szintjével. Ezeket a diskurzusokat, folyamatokat hívja Berne játszmáknak. Vannak életjátszmák, társasági játszmák, házassági játszmák, alvilági játszmák és szexuális játszmák, hogy csak a legnagyobb kategóriákat említsem. Ezek - mondja Berne - céljaikat tekintve mindig negatív töltetűek, és a legtöbb esetben a játszmákban részt vevő felek öntudatlanul alakítják a történéseket. Ennek a tézisrendszernek a nyomán indultak el a különböző játszmaelemzések, és a játszmák tudományos feltárásának előrehaladtával már az egyes játszmákból eredő konfliktusok kezelését, terápiáját is elkezdték erre az elméletre alapozni: párat már maga Berne is megemlít a könyvben.

Egy kívülállónak annyiban mindenképpen érdekes lehet ez a kötet, hogy a bőségesen sorolt példákon keresztül ráeszmélhetünk arra, hogy emberi kapcsolatainkban mi magunk is számos játszmát játszunk a családtagjainkkal, munkatársainkkal, ismerőseinkkel, stb. Egy laikust talán az érdekelhet leginkább a kötetből, hogy melyek is ezek a játszmák a fentebb írt nagyobb kategóriákon belül. A válaszok a könyvben vannak, akit érdekel a téma, ott megtalálhatja őket.

Szólj hozzá!

Címkék: külföldi eric berne pszichológia szakirodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr631960144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása