A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai

2010.05.14. 20:25 :: eMBé

A nemzetközi kapcsolatok és világpolitika iránt nyitott, azt figyelemmel kísérő - mondjuk így:  tájékozott - ember számára John Perkins kötete a kétség kívül hangzatos címe ellenére túl sok újdonságot nem tartalmaz. Persze könnyen lehet, hogy csak nekünk, európaiaknak evidens mindaz, amit a szerző leír az amerikai kormányzat és a különböző mamutcégek összefonódásáról. Zajos tengeren túli sikerének az lehet az egyik magyarázata, hogy sokakat a könyvben leírt dolgok rángattak ki az amerikai álom rózsaszín ködéből. Mert bár tény, hogy azóta a világ számos országában, több mint tizenhét nyelven adták ki a könyvet, ettől még alapvetően az amerikai közönségnek íródott.

Az Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai valahol a tényfeltáró munkák és az összeesküvés elméletek felé kacsingató, könnyedebb hangvételű könyvek határán billeg. Nyomaiban talán a The Corporation-re emlékeztetett. Ennek akár örülhetünk is, hiszen rendkívül olvasmányos munkáról van szó. Olyanok is bátran a kezükbe vehetik, akik csak a napi híradások szintjén értesülnek a világpolitika és -gazdaság legújabb fejleményeiről. Sőt, akkor inkább fordítsuk meg a dolgot: azok számára tartogathat számos újdonságot a könyv, akik mélyebben soha nem foglalkoztak ezekkel a témákkal. Nekik kifejezetten ajánlott mű, a tartalmával ugyanis semmi gond nincs, Perkins - szerintem - alapvetően igaz folyamatokat mutat be.

A szerző története arról szól, hogy az 1960-as évek elejétől közel két évtizeden át, hogyan dolgozott egy multinacionális cég vezető közgazdászaként - közvetve az amerikai kormánynak - azon, hogy harmadik világbeli országok vezetőit gyakorlatilag visszafizethetetlen nagyságú kölcsönök felvételére vegyen rá. A recept viszonylag egyszerű volt: szakemberként irreálisan optimista előrejelzéseivel azt kellett bebizonyítania, hogy az adott országnak a kockázatok ellenére igenis megéri hatalmas kölcsönöket felvennie. Ezeket a pénzeket azonban csak akkor folyósítják az erre szakosodott nemzetközi pénzügyi szervezetek (értsd elsősorban Világbank és IMF), ha a belőlük finanszírozott infrastrukturális fejlesztések munkálataival bizonyos amerikai multinacionális vállalatokat bíz meg az elmaradott ország. Jobb híján belemennek az alkuba: a pénzt megkapják, az rákerül az amerikai cégek számláira, de mivel a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzések irreálisan magasak voltak, ezért a felvett kölcsönt már nem tudják visszafizetni - egy idő után így válnak minden tekintetben teljesen kiszolgáltatottá az Egyesült Államoknak és a nemzetközi pénzügyi köröknek.

A könyv értéke számomra nem abban rejlik, hogy túl sok új információval szolgált volna, hanem hogy rendszerbe foglalta mindazt, amit eddig gondoltam vagy tudtam ezekről a folyamatokról. Kiváló példája ennek az a rész, amely Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok szoros kapcsolatát tárgyalja: nagyon jól rávilágít azokra a kérdésekre, hogy milyen folyamatok nyomán vált ennyire szorossá két olyan ország kapcsolata, melyek közül az egyik egy fundamentalista kézi vezérlésű diktatúra, a másik pedig a liberális demokráciák mintapéldája. Van egy-két logikai bukfenc is a könyvben: ha John Perkins két évtizeden át belső emberként része volt egy ilyen szigorúan titkos rendszernek, akkor a könyve nyilvános megjelenése után hogyan lehet még egyáltalán életben, vígan járva a különböző TV-stúdiókat a kötetét népszerűsítve?

Mivel a könyv 2004-ben íródott, ezért a gazdasági világválság témája értelemszerűen nincs már benne, és ezt sajnáltam is. Kíváncsi  lettem volna, a szerző hogyan interpretálja ezeket a folyamatokat? A személyes honlapját meglátogatva azonban megnyugodtam: Hoodwinked címmel új kötettel jelentkezett nem rég, amelyben pont ezt a témát dolgozza fel. Remélem, lesz magyar kiadás is.

2 komment

Címkék: külföldi ismeretterjesztő john perkins

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr912003697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S.Attila · http://olvasoterem.com 2010.05.17. 08:49:19

Én a tavaly olvastam ezt a könyvet - és előtte sok másikat ebben a témában, nekem mégis mondott el új dolgokat. És ha valaki ma nem érti, hogy mi történik Görögországban, Romániában (állítólag hamarosan Spanyolországban és Portugáliában is), akkor olvassa el ezt a könyvet (is), és sok minden kiderül belőle!

bookta 2010.05.23. 09:19:41

Mesélő világirodalomtörténet
megjelenik : az Írók Napján(2010)
©Kerekes Tamás

részlet:”
„Liz Heron ekkori emléke: tudakolta, hogy mit jelent a baszik szó, amit oly szorgalmasan véstek az iskola falaira? Kissé talányos válaszuk így hangzott: így kívánnak jó éjszakát a macifiúk a barátnőiknek"...
2000 cikk a világirodalomról, fanyar és frivol,
benne a magyar irodalom, Kányádi Sándor gyermekverseitől Borges metafizikus detektívregényeiig
20 000 oldal digitalizálva, név és tárgymutatóval,
és keresővel
az óvodától az egyetemig
Kerekes Tamás Bevezetés a világirodalomba c. digitális kötete a Könyvhét első napján kerül forgalomba.
jelenetválasztó, extrák, bónusz
a 20 000 oldal után azt is elhiszed, hogy néger volt az Anyád-
Csak dupla dvd bírja el ezt a gigantikus szöveghalmazt, amely túlmenne bármely magyar nyomda papírkapacitásán
Szerb Antal 1000 oldalas világirodalomtörténete után ugyan megjelent egy korszerű világirodalomtörténet. Pál József szerkesztette és az Akadémiai Kiadó adta ki. Kerekes Tamás 20 000 oldalt áldozott rá, hogy képet alkothassunk a világirodalomról, de a digitális kötetben filozófiai, közgazdasági, zenei, építészeti,nyelvészeti,történelmi,politikai, ezoterikus kötetek ismertetői is helyet kaptak.
A legfrissebb világirodalomtörténeti összefoglalók általában lezárják a munkájukat a mágikus realizmussal és a posztmodernnel. Kerekes Tamás amellett, hogy a rég írókat is tárgyalja (Balzac, Dickens, Platón ) stb. ezen túlmenve elsősorban az elmúlt hat év könyvterméséből, magyarul megjelent munkáiból válogatott
megrendelhető:
Pilátus is Kerekes Tamást olvasna
thomaskerekes@msn.com
tel:06 30 631 50 62

„Már eddig is túl sok ember halt bele abba,
hogy nem olvasott elég Kerekes Tamás-t”
süti beállítások módosítása