A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Danse Macabre

2010.05.28. 14:29 :: eMBé

Aki olvasta Stephen King Az írásról c. önéletrajzi elemekkel teletűzdelt szakmai munkáját, az pontosan tudhatja, hogy a horror irodalom nagyura a regények fikciós világán kívül is milyen kiválóan meg tudja találni a közös hangot olvasóival. Kétszer is elolvastam ezt a rendkívül humoros kötetet, nagyon kellemes emlékeim kötődnek hozzá. Ezekre alapozva kezdtem el a Danse Macabre-t is, bíztam benne, hogy valami hasonlóban lesz ismét részem, de sajnos a mostani kötet nagyon nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. És ez legkevésbé sem a szerzőn múlott...

A kiadó becsületére legyen mondva, hogy nem árultak zsákba macskát: a fülszövegben egyértelművé tették, hogy a Danse Macabre egy tanulmánykötet, és még véletlenül sem regény. King a horrort, mint műfajt veszi benne górcső alá: tábortűz mellett mesélt mondáktól kezdve a novellákon/regényeken és a korai rádiójátékokon keresztül egészen a filmekig bezárólag szinte mindenre kitér. Rendszerezi a műfaji sajátosságokat, fejtegeti a horror és a közönség viszonyát, és diszkréten még saját múltjába is betekintést enged, amolyan "Miből lesz a cserebogár?"-jelleggel. Közel ötven elolvasott Stephen King történet után joggal feltételeztem, hogy izgalmas lehet pont az ő véleménye erről - az irodalmi berkekben - igen sokakat megosztó műfajról. Elég nagyot tévedtem. Túlzás lenne azt állítani, hogy hatszáz dögunalmas oldalon vagyok túl, mert nyomokban tartalmaz egy-két érdekes részletet a kötet (ezeket is sajnos inkább csak az utolsó harmadában), de hogy egyáltalán nem hozott lázba, az biztos!

Fentebb azt írtam, hogy erről legkevésbé maga a szerző tehet - abban az értelemben legalábbis, hogy ő hozta a tőle megszokott gördülékeny stílust. Érzésem szerint a könyv koncepciójával volt alapvetően baj: eredetileg ugyanis egy olyan 1981-ben íródott munkáról van szó, amely az 1950-es, '60-as és '70-es évek amerikai horror irodalmát valamint filmjeit dolgozza fel. Afelől kétségem sincs, hogy az amerikai olvasóközönség köreiben ez az 1980-as évek elején értő fülekre talált, hiszen az azt megelőző három évtized fontosabb munkáiról volt benne szó. A már akkor is sok évtizedes múltra visszatekintő tengeren túli horror szubkultúra közössége érette, kontextusba tudta helyezni azokat a műveket, amiken keresztül King elemezte a műfajt. Ám 2010-ben Magyarországon hány ember van képben azt illetően, hogy az 1950-es években milyen filmek vagy regények jelentették a horror csúcsát az Egyesült Államokban?! Csak pár filmet emelek ki: A világűrből érkezett (1953), A fekete lagúna szörnye (1954), A testrablók támadása (1956), A repülő csészealjak támadása (1957). Mondanak ezek a címek Európa keleti felében bárkinek bármit? De adjunk még egy esélyt magunknak, és evezzünk át az irodalom világába: Richard Matheson: A zsugorodó férfi (1956), Shirley Jackson: A ház hideg szíve (1959), Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg (1962). Nos, valaki? Bárki?!

King ezekről - és még sokkal-sokkal több műről! - egyenként ír 15-25 oldalas elemzéseket. Aki látta ezeket a filmeket vagy olvasta a könyveket, és képben van velük kapcsolatban, annak izgalmas munka lehetett a Danse Macabre. De nekem, akinek a három évtizedből százas nagyságrendekben felsorolt kötetek és filmek közül csak a Psycho, a Madarak, Az ördögűző, az Alien és a Texasi láncfűrészes mészárlás volt ismerős, nagyon idegen volt a könyv! Bár biztos akadnak olyanok, akiknek nálamnál szerteágazóbb ismereteik vannak a horror műfajáról, de nem hiszem, hogy rájuk katartikusabb hatással lenne ez a bő hatszáz oldal. Annyi előnye kétség kívül van, hogy a legvégén találunk egy kétszer százas film- és regény listát a szerző által legfontosabbaknak tartott művekből, így aki szeretné beleásni magát a XX. század közepének angolszász horror műfajába, annak ezek megfelelő kiindulási alapot jelenthetnek. Gyűjtők, King-fanatikusok persze megvehetik a könyvet e nélkül is, elolvashatják - de élvezni valószínűleg ők sem fogják.

Szólj hozzá!

Címkék: külföldi ismeretterjesztő stephen king szakirodalom europa kiado

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr162038035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása