A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Robinson Crusoe

2010.10.30. 11:44 :: eMBé

A Robinson Crusoe egyike volt azon köteteknek, amelyeket anno félbehagytam. Nagyjából egy kezemen meg tudom számolni, hány olyan regény volt az életemben, ami hasonló sorsra jutott, de annyi biztos hogy ez közéjük tartozott. Részben ezért vettem ismét elő, részben a rövid terjedelme miatt, részben pedig azért, mert egy ideje már foglalkoztatott annak a gondolata, hogy újra kellene olvasni egy-két ifjúsági regényt: egyszerűen kíváncsi voltam rá, hogy felnőtt fejjel mennyiben adnak vagy jelentenek mást, mint mondjuk általános iskolás koromban.

A helyzet az, hogy huszonöt éves fejjel a XXI. század elején ezt a majd' háromszáz éves regényt - már bocsánat - nagyon gagyinak találtam. Egy 1974-es kiadást olvastam (kemény borítós családi darab, szóval jó eséllyel még a gyerekeim is ezt forgatják majd), amelynek a fülszövege szerint annak ellenére vált az ifjúsági irodalom egyik kultikus alkotásává, hogy Daniel Defoe eredetileg felnőtteknek szánta a történetet. Jó ifjúsági irodalmat írni nyilván embert próbáló feladat, mert felnőttként - gondolom - kifejezetten nehéz egy olyan világot teremteni, amelyet a 10-12-14 évesek is a magukénak éreznek. A kérdés a Robinson Crusoe esetében inkább az, hogy egy alapvetően felnőtteket megcélzó, de felszínes és összecsapott regény lehet-e jó ifjúsági mű?

Tekintve, hogy a pedagógusok évtizedek óta kötelező olvasmányként adják fel a diákok számára, illik azt válaszolni erre, hogy igen. Az egyszerű mondatszerkezetek, az egyszerű karakterek, a történetben megjelenő élethelyzetekre adott egyszerű válaszok és - úgy általában - az egysíkú történet miatt könnyen olvasható, értelmezhető valamint elemezhető egy általános kisiskolásnak.

Felnőttként - minden ordító írástechnikai gyengesége ellenére - azonban más fogott meg a műben. Robinson helyzetét tovább gondolva és átültetve a mai környezetbe, kissé ijesztő az a felismerés, hogy a technikai vívmányoknak való kiszolgáltatottságunk miatt a mai ember gyakorlatilag életképtelen lenne egy lakatlan szigeten a XVII. századi társához képest. A tömeggyártás nyomán szinte mindent készen kapunk, a kétkezi munka által teremtett eszközök már csak a hobbi barkácsolók műhelyeiben születnek. Ha Robinsonhoz hasonlóan ma egy civilizált nagyvárosi férfi partra vetődne egy lakatlan szigeten, szinte biztos, hogy heteken belül elpusztulna, nem hogy évtizedekig húzza ott egyedül...

Visszatérve a regényre: ha valaki kora ifjúságának legjelentősebb olvasmányélményei közé sorolja, annak azt javaslom, őrizze meg továbbra is így az emlékeiben, és lehetőleg soha többé ne vegye kézbe! Aki kísérletezőbb típus, vállalja az illúziórombolás kockázatát, és szívesen összehasonlítaná felnőttként a kötetet azzal a képpel, ami évekig élt benne róla, az kerítsen rá sort valamikor. Biztos tanulságos lesz.

3 komment

Címkék: külföldi ifjúsági daniel defoe mora kiado

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr772409467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.10.31. 18:40:05

Na az én első Robinson-élményem szörnyű volt, nagyon nem szerettem. Nem is tartom igazán jó ifjúsági regénynek, viszont... Nem hatodikban, hetedikben, hanem gimnáziumban fontosnak tartom az elolvasását, ha nem is irodalomként, egy kor lenyomataként és műfaji regényként érdekes és értékelhető.

Azon is gondolkodtam, hogy talán a fordítás régisége is lehetett az oka annak, hogy kevésbé volt számodra élvezhető, mint a régen. Ha van újabb, talán érdemes próbát tenni azzal pár fejezet erejéig.

Bozótnéger · http://vadonszava.blog.hu 2010.12.09. 11:58:32

Én nagyon komáltam Robinzont. Többször is elolvastam gyerekkoromban, illetve volt valami olyan változat is, hogy a "Teljes nagy Robinzon" vagy ilyesmi, és abban folytatódott az eredeti történet, visszamentek a szigetre, alapítottak egy egész kolóniát stb.
Egyébként a cikk végi eszmefuttatáshoz had ajánljak egy cikket egy fazonról, aki mégiscsak megcsinálta azt, ami lehetetlennek tűnik: 16 évet élt egy lakatlan szigeten.
vadonszava.blog.hu/2010/06/01/egyedul_egy_szigeten_1
(Hozzátenném, ennyi felszereléssel azért nem lehetetlen, és itt komoly párhuzamot látok a Robinzon-sztorival, ő is el volt látva mindennel.)
süti beállítások módosítása