A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Ida regénye

2012.01.08. 16:10 :: eMBé

Gárdonyi Gézában még A láthatatlan ember c. regényének olvasásakor csalódtam nagyon-nagyon kellemesen: korábban az Egri csillagok miatt "elkoptatott", "egyregényes" szerzőként könyveltem el magamban, és csak A láthatatlan ember kapcsán szembesültem azzal, hogy mennyire kiváló író is Gárdonyi! Az akkori blogbejegyzésemhez Ildikó fűzött hozzá egy-két gondolatot, amelyben felhívta a figyelmemet egy másik, általa nagyra becsült Gárdonyi műre, az Ida regényére.

Történt mindez másfél éve: megfogadva az ajánlatát, most jutottam el odáig, hogy el is olvassam a könyvet. Újabb szép példája ez annak, hogy ami késik, nem feltétlenül múlik...

Sok szempontból szerencsés volt pont az Anna Karenina után olvasni ezt a regényt, mert témáját tekintve hasonló műről van szó: a (kényszer)házasság és a férfi-női kapcsolatok álltak ennek is a középpontjában, de hangulatában könnyedebb, olvasmányosabb; terjedelmében a maga négyszáz oldalával pedig jóval rövidebb történet az Ida regénye.

Tekintve, hogy nem egy túl összetett regény, nehéz róla sokat írni. Az alapkonfliktus annyi, hogy a zárdában nevelkedett félárva Idát a milliomos apja - hogy a lány ne akadályozza csapongó életvitelében - újsághirdetésen keresztül hozzáadja egy anyagi gondokkal küzdő, de tisztességes fiatalemberhez. A pár egyik napról a másikra ismeretlenül kel egybe, majd Münchenbe költöznek, hogy az ifjú férj kibontakoztathassa festői képességeit.

A regény azt a folyamatot mutatja be, ahogy az idő előrehaladtával a két vadidegen megismeri egymást; ahogy fenntartásaik, szabályaik és egy sor félreértés ellenére sem tudnak közömbösek maradni a másik iránt; ahogy ezzel párhuzamosan a férj rálel a saját művészi stílusára.

Lehet, hogy ha máskor kerül ez a könyv a kezembe, teljesen más - mondjuk így: komolyabb - jelentéstartalommal bírt volna, de az Anna Karenina után én ezt egy kifejezetten üdítő, jópofa regénynek találtam, és gyakran mosolyogtam az olvasása közben. Volt a sorai között valami finom irónia, ami miatt nehéz volt komolyan venni a sokszor durcáskodó, egymástól elhidegült szereplőket.

Szórakoztatóan szép történet, egyedül annyi hátránya volt, hogy Gárdonyi jobban kidolgozhatta volna az egyes karaktereket, illetve a történet néhány részlete fölött nagyvonalúan átsiklott - de ez az összhatást érdemben nem rontotta. Hétvégi olvasmánynak kikapcsolódáshoz ideális.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar szépirodalom gardonyi geza

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr443528860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása