A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

2012 könyves kérdései

2012.03.05. 16:19 :: eMBé

Tavaly "Az Olvasás 7 Hete" alatt elég rendesen körbejártam a könyvekkel kapcsolatos legkülönfélébb témákat, de most Memoir jóvoltából a látóterembe került egy újabb kérdéssor. Mivel ez csak részben fedi a tavalyiakat, ezért úgy döntöttem – már csak a móka kedvéért – becsatlakozok ebbe is.

1. Mi volt életed legrosszabb könyv élménye?

Egyértelműen Paulo Coelho A zarándoklat c. munkája, de ott van szorosan a nyomában James Redfield A mennyei prófécia c. agymenése is.


2. Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?

George Orwell 1984-ét évek óta nem tudja semmi letaszítani a képzeletbeli dobogó tetejéről, amin azért ott van még a zseniális Gabriel García Márquez Száz év magánya és Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet! c. regénye is.


3. Olvastál már olyan könyvet, ami komolyan a frászt hozta rád és félelmet keltett benned?

Egy-két kivételtől eltekintve kiolvastam Stephen King teljes életművét, amik közt a "rettegésgerjesztési faktort" tekintve voltak kitűnő és kevésbé kemény történetek is, de rémálmom a Mester egyetlen könyvétől volt csak: a Borzalmak városától.


4. Mit használsz könyvjelzőnek?

Éveken keresztül valamilyen kis kártyanaptár töltötte be ezt a szerepet, de tavaly vásároltam egy fehér színű elegáns könyvjelzőt, amin János evangéliumának egyik idézete van. Azóta ezt használom.


5. Mikor szoktál olvasni? Otthon, munkahelyen, reggel, délben, este, alvás előtt … hm?

Hét közben délután vagy az esti órákban olvasok, munka után. Hétvégén ez teljesen eseti jellegű: programtól függően, ahogy esik, úgy puffan.


6. Mi volt az első könyved, amit olvastál?

Erre nem emlékszem pontosan, de amikor általános iskolás alsó tagozatosként a környezetemben járva-kelve először elújságoltam, hogy én bizony könyvet olvasok, az Tatay Sándor Kinizsy Pál c. munkája volt. Lehet persze, hogy olvastam előtte mást is, de ez ragadt meg bennem.


7. Puha kötésű, vagy kemény fedeles?

Jobban szeretem a kemény fedeles köteteket: tartósabbak, és általában igényesebb kivitelűek, mint a puha kötésűek, de ez önmagában nem meghatározó szempont nálam. Egy csomó remek puha kötésű könyvet vásároltam és/vagy olvastam az elmúlt években.


8. Mit olvasol most?

Mihail Bulgakov Moliére úr élete c. művét.


9. Hányadik oldalon jársz?

A 132.-en.


10. Rajta hagyod a kezed nyomát a könyvön (belefirkálsz, véletlenül leöntöd, leeszed, egyéb barbárság)?

Soha. Olyannyira vigyázok azokra a könyvekre, amelyek a kezembe kerülnek (legyen saját, könyvtári vagy kölcsönkért), hogy ha szökőévente egyszer valamilyen fatális véletlen folytán összemaszatolok egyet, szabályosan lelkiismeret furdalásom van miatta.


11. Befolyásol a könyv borítója és/vagy címe, hogy elolvasod-e az adott könyvet?

Igen, de ez csak akkor fordul elő, hogy ha nem tudom, mi legyen a következő olvasmányom - ez a veszély a legritkább esetben fenyeget csak -, és elkezdek nézelődni a neten vagy egy könyvesboltban.


12. Az oldalszám?

Igen, az oldalszám is befolyásol. Szeretem a hosszú, részletgazdag könyveket, és ha akad egy 150 oldalas kisregény (lásd Rejtő Jenő esetét), igazából nincs is olyan érzésem utána, mintha könyvet olvastam volna.


13. Hátralapozol, hogy tudd, mi lesz a vége?

Annak mégis mi értelme lenne?


14. Volt olyan könyv, amit többször elolvastál?

Igen, volt.


15. Ért könyvekkel kapcsolatos baleset (pl. leöntötted kávéval, stb.)?

Nem emlékszem rá, hogy olvasás közben történt volna ilyen, de egy-két hónapja Ripp Zoltán frissen vásárolt fűzött könyvét, a Rendszerváltás Magyarországon 1987-1990 c. munkáját rosszul tettem föl a szekrényem tetejére. Kis idő múlva két méteres magasságból úgy zuhant a padlóra, hogy a kemény fedélből egy az egyben kiszakadt a "hasznos tartalom". Csúnya látvány volt.


16. Eladod, ajándékozod a könyveidet, vagy mániákusan ragaszkodsz hozzájuk, akkor is, ha nem tetszik?

Nem jellemző rám, de egy-két pocsék könyv esetében előfordult már, hogy beadtam antikváriumba, vagy meghirdettem a Molyon.


17. Még a fürdőbe is magaddal viszed az aktuális olvasmányt, vagy csak otthon olvasol, esetleg más meghatározható helyen?

Ágyon elheveredve szeretek a legjobban olvasni. Nem nagyon hordozgatom magammal a könyveimet sehova, bár még gimisként Szegeden a Dóm térre kiülve... Nos, annak azért volt egy hangulata.


18. Vezetsz az olvasmányaidban valamilyen rendszert, felírod-e az elolvasott/megvett, megvásárolandó könyveket?

Igen, erre tökéletesen jó a Moly, élek is a rendszer által nyújtott lehetőségekkel.

Szólj hozzá!

Címkék: egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr374290741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása