A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Az Olvasás 7 Hete - I. hét

2011.07.06. 18:25 :: eMBé

Hadd kezdjem ezt a bejegyzés-sorozatot egy kis magyarázattal! Bő egy hete botlottam bele a Moly.hu könyves közösségi portálon egy felhívásba, amely az olvasás népszerűsítéséért folyó kampányba toborzott könyves bloggereket. Az akciót a Könyvélmény-beszámoló blog szerzője, Andiamo indította, ezúton is köszönet neki a remek ötletért!

Mivel a téma, az olvasás népszerűsítése szívügyem, ezért rögtön csatlakoztam a kampányhoz. A résztvevők feladata annyi, hogy hét héten keresztül írjanak egy-egy blogbejegyzést előre meghatározott témakörökről: minden héten négy különböző téma van, ezekből kell legalább egyet választani. A pontos részletek IDE KATTINTVA olvashatók el. Rendkívül hálás a feladat; örülök, hogy részt vehetek benne, és szerény eszközeimmel szolgálhatom ezt a valóban nemes célt. Jó móka lesz ez hét héten át...

*

Az első hét témakörei közül kettőt választottam, ezek közül is az első szolgálhat inkább tanulsággal a blog olvasói számára: nevezetesen, hogy kinek a hatására kezdtem el olvasni?

Bár általános iskolában nagyon jó tanuló voltam, a kötelező irodalom olvasása fölött mindig diadalt aratott a lustaságom: emlékszem, anyám nem győzött kiabálni velem, hogy OLVASSAK MÁR! Passzivitásom oka egyrészről az volt, hogy ha valami kötelező, azt egy diák ritkán csinálja szívesen; másrészről - bár rengeteg könyvünk volt mindig is otthon - igazából sosem láttam a szüleimet olvasni. Alapvetően határozza meg egy ember olvasási szokásait, hogy ebben a tekintetben milyen mintákat lát otthon - már ha egyáltalán.

Negyedikes kisdiák voltam, amikor elkezdtem magán angol órákat venni: öt éven keresztül jártam ugyanahhoz a tanárnőhöz. Az idegennyelv tanítása mellett rengeteget mesélt az egyes tankönyvi fejezetekhez kapcsolódó témákról: széles látókörű, tájékozott pedagógus volt, és az a mai napig is. Mindig ott hevert az asztalán valamilyen olvasmány, a könyves polcai tele voltak Stephen King, Robin Cook és Lőrincz L. László regényekkel. Hosszú vívódás után hetedikes voltam, amikor elkértem tőle az egyik King-regényét, a Cujo-t. Aztán még egyet, majd még egyet. És még egyet... Tizennégy éves korom óta megállás nélkül olvasok.

Rövid történetem suta tanulsága talán annyi, hogy elemi fontosságú a hitelesség: hiába próbálja egy szülő így vagy úgy rávenni a gyerekét az olvasásra, ha a gyerek sosem látott könyvet az anyja vagy apja kezében. De ez igaz visszafelé is: ha talál hiteles példaképet az olvasás tekintetében, akkor egy idő után a kíváncsiságtól vezérelve magától is felébredhet a gyerekben az olvasás utáni vágy. Velem pont ez utóbbi történt.

*

A hét általam választott másik témájával a népszerűsítésben részt vevő bloggerek ismereteim szerint eddig nem nagyon foglalkoztak: hadd vegyek védelmembe - és ezáltal hívjam fel a figyelmet egy általam fontosnak tartott, de - kevésbé olvasott könyvre!

Debreczeni József A miniszterelnök c. monográfiájáról van szó, amely a rendszerváltás utáni első kormány vezetőjének, Antall Józsefnek az életét és politikusi éveit mutatja be. Tudom, hogy manapság rengetegen ódzkodnak a közügyek világától (a legtöbb esetben nem is alaptalanul), de ez a kötet elsősorban nem a politikáról szól. Antall Józsefre, az emberre fókuszál: arra, akinek egy történelmi pillanatban kiemelten fontos szerep jutott. A könyv stílusa rendkívül közvetlen, hiszen a szerző az egykori miniszterelnök közeli munkatársa volt.

Ez a kötet alapvetően határozta meg a rendszerváltás időszakáról bennem kialakult képet, az elmúlt bő húsz év politikai életéről vallott nézeteimet, a közügyekhez való hozzáállásomat, és általában véve a politikai értékrendemet. Antall József élete, munkássága, és példamutatása - főleg így, halála után lassan húsz évvel - olyan etalonként szolgál, ami még nagyon sokáig elérhetetlen mérce lesz a politikai osztály tagjainak. De ahhoz, hogy ez az elsőre talán közhelyesnek tűnő megállapítás tényleges értelmet nyerjen, el kell olvasni Debreczeni könyvét. Remek munka, rendkívül élvezetes és megrázó olvasmány!

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr163045056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása