A szerzőről

Sajnos vagy szerencsére, de én még szoktam olvasni. Írok is olykor ezt-azt. Hogy pontosan mit, az az alábbiakból kiderül.

Most olvasom...

Kulcsszavak

ady endre (1) agatha christie (1) agave (3) alexandra kiado (4) arthur golden (1) bulgakov (2) cormac mccarthy (1) csernus (2) csoóri sándor (1) czakó gábor (1) daniel defoe (1) david e. hoffman (1) dino buzatti (1) douglas adams (1) dr ambrus péter (1) egyéb (14) erich maria remarque (1) eric berne (1) europa kiado (26) ezoterika (2) fantasy (16) ferber katalin (1) gardonyi geza (3) george orwell (1) gesta kiadó (1) harriet beecher stowe (1) helikon kiado (7) horn gyula (1) hugh laurie (1) huntington (1) hvg kiadó (1) ifjúsági (1) ismeretterjesztő (5) j. d. salinger (1) j. k. rowling (7) jaffa kiadó (4) james redfield (1) játék (1) joel bakan (1) john le carré (1) john perkins (1) jókai (1) joseph heller (1) kafka (1) kepes andrás (1) kondor vilmos (1) kortárs (1) közélet (5) kráter kiadó (1) krimi (10) krúdy gyula (1) külföldi (66) lőrincz l lászló (1) l harmattan (1) magveto kiado (3) magyar (43) márai (6) márquez (2) max brooks (1) méhes györgy (1) mikszáth (3) milan kundera (1) mora kiado (1) móricz (1) neil gaiman (1) nemeth laszlo (1) nick cave (1) olajos péter (1) orban viktor (1) ottlik geza (1) paulo coelho (4) ponyva (18) pszichológia (6) rachel carson (1) rejtő jenő (2) rhonda byrne (1) robert b cialdini (1) robert merle (2) robin cook (3) rodney stone (1) romsics ignác (1) sólyom lászló (1) sorozat (25) stephen king (14) sylvia plath (1) szakirodalom (16) szalai vivien (1) századvég kiadó (1) szépirodalom (48) szerb antal (1) tari annamária (2) tolsztoj (1) történelem (5) ulpius ház (2) umberto eco (1) vámos miklós (1) wass albert (1) webes link (1) Címkefelhő

könyvespolc RSS

Z generáció

2012.03.21. 15:53 :: eMBé

Ahhoz képest, hogy 2010-ben könyves berkekben mekkora visszhangot vert Tari Annamária Y generáció c. kötetének megjelenése, meglepő, hogy a tizenéves kamaszokról szóló új könyve, a Z generáció milyen csöndben látott napvilágot tavaly. Ennyit jelentene, hogy egy neves, nagy kiadó gondozásában jelenik-e meg valami, vagy egy kevésbé ismert, kis kiadónál? Lehetséges.

Az okok között szerepelhet azonban az is, hogy az Y generációt nem fogadta egyöntetű lelkesedés se az olvasók, se a kritikusok részéről: többen vontatottnak, kuszának vagy a benne tárgyalt szituációkat életszerűtlennek tartották, így lehet, hogy az új könyv nem is mozgatta meg annyira a nagyközönség fantáziáját.

Én azért akartam elolvasni a folytatást, mert eredetileg is erre a fiatalabb korosztályra voltam kíváncsi, amikor a kezembe vettem az Y generációt: csak közben esett le, hogy az inkább az huszonévesekről szól, mint az eggyel fiatalabb nemzedékről.

Nem csűröm-csavarom tovább: zseniális az új könyv! Kezdjük az alapoknál: az elmúlt évek egyik legtalálóbb borítója köszön vissza a kötet címlapjáról. (Lásd a fenti linkre kattintva.) Utoljára Nick Cave regényének fedőlapja volt ekkora telitalálat, ennyire kifejező.

Az Y generációhoz képest itt már a beltartalom is nagyon erős volt. Bár a fejezeteket felvezető párbeszédek között még mindig volt egy-két erőltetett dialógus, és akadtak kisebb-nagyobb gondolati kitérők az egyes témákon belül, de nagyon érezhető volt, hogy a szerző megfontolta az előző könyv kritikáit. Tartalmi szempontból nagyságrendekkel jobb és izgalmasabb könyv ez, mint az elődje: egyértelmű a fejlődés.

Őszintén szólva a Z generációt olvasva voltak igazán szembetűnőek az előző könyv gyermekbetegségei. Mintha akkor Tari Annamária nem igazán tudta volna még eldönteni, hogy nagyközönségnek szóló, konyhanyelven írott pszichológiai munkát adjon-e ki a kezéből, vagy szakirodalmi kötetet. Ez a probléma itt fel sem vetődik: hivatkozásokkal sűrűn ellátott, a szakzsargont sokkal bátrabban használó könyv Z generáció - és jól is áll neki. Na, nem kell betojni a fenti soroktól: aki túl van már a Csernus-összesen, vagy kacérkodott más pszichológiai könyvekkel is, annak nem fog gondot okozni a Z generáció sem.

A kötetet olvasva végig az járt az eszemben, hogy a 10-15 éve, vagy annál régebb óta pályán levő pedagógusok közül vajon hány van tisztában mindazzal, amit a szerző leír a 2000-es évek első felében született "netgeneráció" tagjairól. Félek, hogy nagyon kevés. Elképesztően megváltozott a világ, és sok pedagógus még a régi, évtizedes eszköztárral próbálja megtalálni a közös hangot a diákokkal, hogy átadhassa a tudását - egyre kisebb sikerrel. Ez a könyv egy nagyon alapos elemzése ennek a korosztálynak: a viselkedésük lélektani okaira világít rá. Ahhoz hogy szót érthessenek, érthessünk velük, elengedhetetlen, hogy megismerjük őket. Ebben segít ez a könyv.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar pszichológia szakirodalom tari annamária

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvespolc.blog.hu/api/trackback/id/tr514330875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása